În premieră, mii de medici tineri, cinci zile în grevă!

Publicat: 13 iul. 2023, 19:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
În premieră, mii de medici tineri, cinci zile în grevă!

Timp de cinci zile, începând de joi până marți, în Regatul Unit, mii de medici sunt în grevă, cea mai lungă acțiune de protest din istoria National Health Service (NHS), serviciul public de sănătate britanic, transmit France Presse și Agerpres.

Medicii cer majorarea salariilor în timp ce guvernul urmează să voteze majorări salariale în sectorul public și inflația se menține la 8,7%, cea mai mare din G7.

Ziua de joi „marchează începutul celei mai lungi greve a medicilor din istoria NHS”, au declarat liderii BMA (British Medical Association), Robert Laurenson şi Vivek Trivedi, înainte de începerea grevei.

 „Putem anula această grevă dacă guvernul britanic urmează exemplul” guvernului scoţian, care a făcut o nouă ofertă (de creştere salarială) care a dus la suspendarea mişcării.

Cei doi lideri au subliniat ”inflexibilitatea totală” a guvernului care este ”deconcertantă” și ”în cele din urmă distructivă pentru toți care vor să vadă listele de așteptare reduse și personalul NHS mărit”.

În NHS sunt  mii de posturi vacante și mulți medici tineri iau în calcul să profeseze în alte țări.

Ministrul britanic al Sănătății, Steve Barclay, a declarat că este  „dezamăgitor” faptul că sindicatul conduce greva,  care  va afecta „mii de pacienţi”, le va pune „în pericol” siguranţa şi va fi în contradicţie cu eforturile de reducere a listelor de aşteptare.

El a mai spus că ”o creştere de ”35% sau mai mult este nerezonabilă şi riscă să alimenteze inflaţia, ceea ce îi face pe toţi mai săraci”.

Dacă aceasta este greva medicilor tineri debutanți, iată că și cei cu o calificare superioară ar putea fi în grevă în zilele de 20 și 21 iulie.