Doi medici sunt acuzați de trafic cu cornee umană

Publicat: 13 iul. 2023, 19:15, de Andreea Caraua, în SOCIAL , ? cititori
Doi medici sunt acuzați de trafic cu cornee umană


Doi medici de la o clinică privată de oftalmologie din București au fost învinuiți de procurorii Parchetului de lângă Judecătoria Sectorului 1 București pentru infracțiuni legate de aducerea ilegală a sute de cornee destinate transplantului.

Acuzațiile includ introducerea sau scoaterea din țară a organelor, țesuturilor sau celulelor umane fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit anchetei, în perioada 2019-2023, în cadrul clinicii private oftalmologice din București, care se ocupă de asistență medicală specializată, s-ar fi desfășurat activități medicale ilegale privind importul și transplantul de cornee umană, fără respectarea prevederilor legale referitoare la autorizații și acreditări.

Rezultatele investigațiilor indică faptul că cei doi medici ar fi introdus în țară 303 cornee în perioada 2019-2022, fără a deține autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant, conform informațiilor oferite de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

De asemenea, s-a descoperit că au fost efectuate 303 operații de transplant de cornee, folosind țesut provenit de la o bancă de țesuturi străină.

În timpul perchezițiilor, au fost găsite 283 de fișe de transplant de cornee, împreună cu întreaga documentație corespunzătoare.

„În urma investigațiilor realizate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, atât clinica, cât și cei doi reprezentanți ai acesteia au fost trimiși în judecată la Judecătoria Sectorului 1”, se menționează în comunicatul oficial, conform g4media.ro.