Europarlamentarii PNL au votat o rezolutie dura impotriva Austriei pentru ca a blocat Romania sa intre in Schengen
Parlamentul European a adoptat o rezoluție, susținută de toți europarlamentarii PNL, prin care cere admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Documentul ia în seamă consecințele economice ale ținerii celor două țări în afara spațiului de liberă circulație și recomandă Comisiei să analizeze opțiuni privind mecanisme de compensare financiară.
Prin munca miniștrilor liberali din guvernările de până acum, România este pregătită tehnic să adere. România are acceptul misiunilor independente de experți și al tuturor statelor membre UE, cu excepția Austriei. Decizia finală se ia în Consiliul European, însă rezoluțiile Parlamentului sunt un instrument prin care se afirmă, ferm, opinia statelor membre în această decizie.
Cum se poziționează europarlamentarii PNL cu privire la acest subiect?
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat: ”Opoziția Austriei este nejustificată, invocând probleme cu migrația pe care nu România le-a provocat, dar pe care vrem să le rezolvăm. Parlamentul European își arată susținerea pentru admiterea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație și cere Austriei să ne aprobe aderarea la Spațiul Schengen”.
Rareș Bogdan, spune că Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen. ”Austria trebuie să-și piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE și să i se suspende fondurile! A fost un vot favorabil la moțiunea Parlamentului European care pune la colț Austria pentru că a blocat România să intre în Schengen. Rezoluția la care am fost raportor din umbră al EPP și care cere Comisiei Europene să analizeze dacă blocarea României nu reprezintă cumva o încălcare a Tratatelor UE, dar vorbește și de compensații pentru pierderile suferite după 2011, a trecut cu 526 de voturi”, a afirmat europarlamentarul liberal.
Pe subiect a comentat și europarlamentarul Dan Motreanu: ”Am votat în Parlamentul European o rezoluție referitoare la refuzul Austriei de a accepta aderarea României la spațiul Schengen. Pe lângă reafirmarea sprijinului pentru aderarea României, rezoluția prevede posibilitatea trimiterii Austriei în judecată la Curtea de Justiție a UE și a oferirii de compensații financiare pentru România și Bulgaria. Românii merită să fie tratați cu respect, la fel ca toți cetățenii Uniunii Europene. Cerem Consiliului UE să voteze până la sfârșitul anului 2023 în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen. Ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru admitere încă din 2011. Comisia Europeană ar trebui să demareze proceduri legale pentru a apăra dreptul la circulație în cazul cetățenilor români și bulgari, în concordanță cu tratatele Uniunii Europene”.