Sfatul unui oficial OMS: Între cola cu îndulcitor și cola cu zahăr, ar trebui luată în considerare a treia variantă: apa!”
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, vineri, că aspartamul, un îndulcitor artificial foarte folosit, poate fi cancerigen. Totuși, OMS nu a modificat doza zilnică admisă, stabilită încă din 1981, de 40 g/kilogram pentru un consum ”fără risc”.
Pentru consumatori este foarte dificil să identifice acest îndulcitor, adesea ”intrus” pe o lungă foarte listă de ingrediente. Să precizăm că pe etichete apare menționat ”aspartam”, dar și sub abrevierea mai puțin cunoscută ”E951”.
Acest îndulcitor fără valoare nutritivă este prezent în băuturi carbogazoase ”light”, gumă de mestecat, gelatină, creme, cereale pentru micul dejun, medicamente, în special pastile contra tusei, și în alte produse pentru igienă dentară.
Centrul internațional pentru cercetarea cancerului (CIRC) din cadrul OMS a evaluat în premieră nivelul de risc pe care îl prezintă acest îndulcitor. Și experții au ajuns la concluzia că aspartamul poate fi cancerigen pentru om (grupa 2B de clasificare).
Decizia de a plasa aspartamul în această grupă a fost luată pe baza ”indicațiilor limite” legate de cancer la om, în special de carcinom hepatocelular, o formă de cancer al ficatului, potrivit OMS.
”Indicațiile limite privind carcinomul hepatocelular provin din trei studii”, efectuate în SUA și în zece țări europene. Este vorba despre studii epidemiologice privind cancerul ficatului, a declarat presei dr. Mary Schubauer-Berigan din cadrul CIRC.
Dr. Francesco Branca, director al departamentului Nutriție, Sănătate și Dezvoltare din cadrul OMS, nu recomandă retragerea produselor care conțin acest îndulcitor, dar susține că sunt necesare studii suplimentare ”pentru a clarifica în profunzime situația”.
Potrivit Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, marele public nu ar trebui să se îngrijoreze în privința riscului de cancer asociat cu un produs chimic clasat în grupa 2B.
Comitetul mixt de experți în domeniul aditivilor alimentari din cadrul OMS susține că nu este un motiv pentru modificarea dozei zilnice stabilite în 1981 de maximum 40g/kilogram corp. Problema se pune în cazul marilor consumatori de produse care conțin aspartam. Rezultatele noastre nu indică un risc pentru consumatorul ocazional, susține acest comitet.
Dacă trebuie să alegem ”între o cola cu îndulcitor și o cola cu zahăr cred că ar trebui luată în considerare a treia variantă: să bem apă, a declarat dr. Branca.