Firmele românești, la un pas de a fi îngropate de schimbările Codului fiscal

Publicat: 15 iul. 2023, 11:55, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Firmele românești, la un pas de a fi îngropate de schimbările Codului fiscal

8 din 10 firme nu sunt de acord cu aceste masuri care, spera guvernanții, vor creste veniturile la bugetul de stat.

Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din România (CNIPMMR), considera ca nu este nici momentul oportun pentru a creste taxele, tinand cont de actuala situatie economica, dar si ca mediul privat autohton primeste o lovitura puternica daca aceste masuri intra in vigoare.

„Masurile care ar avea cel mai mare impact asupra IMM-urilor ar fi urmatoarele: cresterea valorii TVA, asa cum este ea discutata in spatiul public, care ar avea un efect negativ pentru sapte din zece intreprinzatori, renuntarea la cota unica, cu un impact negativ pentru trei din zece intreprinzatori, renuntarea la facilitatile CASS pentru domeniul constructiilor si agriculturii, care ar afecta negativ trei din zece intreprinzatori, precum si renuntarea la impozitul pe venit pentru salariatii din domeniul IT, care ar afecta unu din zece IMM-uri”, a declarat Florin Jianu, la o conferinta de presa joi, potrivit Agerpres.

Apel catre Guvern: „Nu cresti taxele atunci cand motoarele economiei incetinesc”

„Apelul nostru catre Guvern este un apel la ratiune. Nu faci modificari in timpul exercitiului fiscal. Nu s-a mai vazut niciodata sa modifici de la 1 septembrie un exercitiu fiscal deja in desfasurare, in derulare, pentru ca vorbim totusi de contracte, vorbim de bugete ale companiilor, vorbim de imposibilitatea pentru foarte multi intreprinzatori sa poata sa schimbe contractele in care se gasesc in acest moment.

 In egala masura, apelul nostru la ratiune vizeaza si faptul ca nu schimbi si nu cresti taxele atunci cand motoarele economiei incetinesc. Am vazut ca productia industriala incetineste, consumul incetineste, ori prin aceste masuri de crestere a TVA, de modificare a impozitarii si taxelor, exact pe domeniile care au tras economia in ultima perioada, ma refer, de exemplu, la constructii sau la agricultura, vor avea efect de bumerang. Vom vedea economia intr-un recul, vom vedea un consum scazut in urmatoarea perioada si vom vedea o incetinire a dezvoltarii economice.

 In egala masura, cred ca trebuie sa ne uitam si pe ce se intampla in sfera fondurilor europene, pentru ca din perioada 2021-2027 pana in acest moment, din 490 de apeluri cate Guvernul a spus ca va lansa in acest an si 36,8 miliarde de euro atrasi in economie, in acest moment nu exista niciun apel deschis din fondurile 2021-2027 si niciun euro in economie atras”, a tinut sa puncteze Florin Jianu, scrie manager.ro