Turcia a crescut taxele combustibilului cu aproape 200%
Turcia a crescut semnificativ taxele pe combustibili cu aproape 200% pentru a face față deficitului bugetar al țării, care a ajuns la 263,6 miliarde de lire în primele cinci luni ale anului 2023.
Această măsură a fost luată pentru a finanța majorarea bugetului cu 1.120 miliarde de lire (echivalentul a aproximativ 42,2 miliarde de dolari), având în vedere cheltuielile sporite ca urmare a cutremurelor din februarie și alegerilor prezidențiale din mai.
Cu toate că această măsură va ajuta la acoperirea nevoilor de finanțare generate de cutremure, ea poate avea ca efect secundar creșterea inflației, care a fost redusă la 38,21% în iunie, față de 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.
Majorarea taxelor pe combustibili este văzută ca un mod de a asigura rezerve solide de numerar pentru Trezoreria Turciei și a face față necesităților financiare.
Pe lângă majorarea taxelor pe combustibili, Parlamentul a aprobat, de asemenea, majorarea bugetului cu 1.120 miliarde de lire și Guvernul a crescut TVA-ul cu două puncte procentuale și a adoptat alte măsuri de majorare a taxelor pentru a spori resursele publice.
Din 2018, moneda turcă, lira, a suferit o depreciere de peste 80%, iar în acest an deprecierea a ajuns la peste 28%. Aceasta a dus la creșterea prețurilor la bunuri, de la alimente la combustibili, într-o țară care este dependentă de importuri.
Înainte de alegerile prezidențiale din mai, Recep Tayyip Erdogan a crescut cheltuielile bugetare prin majorarea salariilor și oferind posibilitatea pensionării anticipate pentru milioane de persoane. De asemenea, alegerile prezidențiale au avut loc la scurt timp după o serie de cutremure devastatoare care au provocat daune economice estimate la peste 100 de miliarde de dolari.
Conform estimărilor Trezoreriei Turciei, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 659 de miliarde de lire (aproximativ 25,3 miliarde de dolari), anunță g4media.ro.