În curând, un vaccin contra cancerului de piele!
Un vaccin aflat în fază de experiment ar putea reduce cu 40% riscul de deces sau recidivă a cancerului de piele. Cercetătorul responsabil de testul clinic al vaccinului, dr. Jane Healy, estimează că vaccinul ar putea fi disponibil până în 2028, în Marea Britanie.
La începutul acestui an, cercetătorii au anunțat că un vaccin experimental este capabil să pregătească sistemul imunitar pentru a ținti celulele canceroase și pentru a recunoaște mutațiile genetice specifice din celulele maligne, cu scopul de a le distruge în caz de recidivă.
Cercetătorul care conduce testele s-a referit și la un studiu mai vast, cu implicarea a mii de persoane, inclusiv pacienți britanici, care ar trebui să înceapă anul viitor și care ar putea permite ca National Health Service (NHS) să aprobe acest vaccin revoluționar până în 2028, în Marea Britanie.
Dr. Jane Healy, cercetător principal în oncologie la MSD, societatea farmaceutică producătoare a vaccinului contra cancerului de piele, a declarat că testul clinic este impresionant deoarece este primul vaccin contra unui cancer de acest tip care dă rezultate bune.
Acest anunț vine la o săptămână după ce guvernul britanic a anunțat un program al NHS care permite unui număr de 10.000 de pacienți să participe la testul unui vaccin contra mai mult forme de cancer, coordonat de BioNTech, producătorul vaccinului contra Covid.
Comparativ cu vaccinurile tradiționale, noile vaccinuri contra cancerului nu sunt administrate pentru prevenirea bolii, ci mai curând pentru a reduce riscul reapariției bolii la pacienți recent tratați pentru cancer.
Melanomul, tipul de cancer al pielii cel mai sever, se poate extinde rapid și în alte zone ale corpului. El afectează peste 15.000 de britanici în fiecare an și ucide aproximativ 2.500. Participanții la primul test au primit un vaccin personalizat: o doză la trei săptămâni timp de nouă luni, inclusiv imunoterapie.
Cercetătorii au constatat că în cazul pacienților care au primit vaccinul riscul de deces prin melanom sau ca boala să recidiveze a scăzut cu 44%, comparativ cu grupul-martor care a primit numai imunoterapie.
Dr. Healy a mai precizat că, dacă vaccinul funcționează pentru melanom, nu este niciun motiv ca aceeași tehnologie să nu funcționeză și în cazul altor tipuri de cancer.