ANAF începe verificarea marilor averi din România
Potrivit unui ordin recent publicat de ANAF, persoanele fizice cu averi mari (PFAM) primesc o definiție nouă din perspectivă fiscală. Totodată, ordinul include o serie de măsuri avute în vedere pentru această categorie de contribuabili.
Modificarea legislativă are loc după ce, la finalul anului trecut, în cadrul misiunii de asistență tehnică, reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) au formulat recomandări pentru modernizarea Programului de conformare fiscală a PFAM, astfel încât să aibă loc o îmbunătățire a capacității de colectare și de analiză a datelor de care ANAF are nevoie pentru a sprijini evaluarea riscurilor pentru PFAM și grupurile afiliate acestora, scrie Replica Online.
Potrivit noii reglementări din Ordinul 920/2023, Grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice rezidente fiscal în România care deţin o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, şi din persoanele fizice soţi/soţii şi rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora. Estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute de ANAF cu privire la bunurile imobile, bunurile mobile și activele financiare deţinute de persoanele fizice.
Expertul mai subliniază că persoanele fizice cu averi mari vor fi notificate de ANAF cu privire la faptul că fac parte din această categorie de contribuabili, notificarea urmând să cuprindă elementele de patrimoniu pe baza cărora s-a estimat averea, împreună cu abordarea ANAF în scopul asigurării conformării lor fiscale.
Totuși, chiar dacă n-ai reușit performanța de a aduna o avere atât de mare, nu trebuie să te culci pe-o ureche. ANAF are de gând să nu scape din vedere niciun domeniu de activitate și chiar și firmele sau contribuabilii aparent cu venituri mici pot intra în vizor, mai ales dacă înregistrează venituri din activități independente, acolo unde foarte puțini români își transparentizează veniturile.