Cum să îți reduci perioada de suspendare a permisului de conducere?
Mulți șoferi nu știu că pot solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere. Unii nu au fost într-o asemenea situație, alții însă sunt pățiți. Indiferent în ce caz te-ai aflat, este bine să știi cum să procedezi dacă ți-a fost suspendat dreptul de a conduce.
Este posibil să te confrunți cu cel puțin o dată în viață cu situația când polițistul rutier îți suspendă permisul. Mulții nu cunosc însă ce pot face pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere. Pentru cei care folosesc automobilul zilnic, situația poate ridica mari probleme, inclusiv pierderea locului de muncă, mai ales dacă ești șofer profesionist și reprezentanții firmei la care ești angajat sau colaborator (Uber, Glovo) nu pot să te susțină pe perioada când nu ai permisul de conducere.
Spre exemplu, taximetriștii vor rămâne practic fără venituri pe perioada suspendării permisului, firma cu care colaborează neasumându-și niciun ajutor în astfel de situații.
Din fericire, legea prevede excepții și există varianta când poți recupera mai repede permisul de comducere. Suspendarea poate fi redusă cu o treime din totalul zilelor stabilite inițial.
În funcție de abaterile constatate, permisul poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile.
Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile se aplică pentru următoarele posibile abateri:
- trecere pe culoarea roșie a semaforului
- depășiri periculoase
- neacordare de prioritate, inclusiv pentru pietoni
- încălcarea indicațiilor agenților de circulație
Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile se aplică pentru următoarele posibile abateri:
- trecere pe culoarea roșie a semaforului soldat cu accident rutier
- neacordare de prioritate, inclusiv pentru pietoni, soldat cu accident rutier
- încălcarea regulilor de circulație la trecerea într-o coloană oficială
- nerespectarea interdicției de circulație impusă pentru un segment de drum
- nerespectarea sensului de mers (mersul inapoi acolo unde nu este permis).
Suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile se aplică pentru următoarele posibile abateri:
- depășirea limitei de viteza cu 50 km/h și conducerea cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l
- trecerea la nivel cu barieră de cale ferată atunci când se pune în funcțiune
- conducerea vehiculelor care prezintă defecțiuni la sistemul de frânare și/sau direcție
Când nu se poate aplica reducerea perioadei de suspendare
Nu pentru orice situație se poate solicita diminuarea perioadei de suspendare a permisului de conducere.
Nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere persoanele care au permisul auto suspendat pentru condusul sub influența alcoolului, pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv, pentru neoprirea la trecerea șinelor de tren sau pentru întoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostradă, precum şi cei care au acumulat 15 puncte de penalizare în ultimul an scurs de la precedenta suspendare.
Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere.
După cum am menționat deja, diminuarea se poate face doar cu o treime din perioada de suspendare și se face la cerere. Acesta se face de către titularul permisului de conducere suspendat.
Cine soluționează cererea pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere
Soluționarea unei astfel de cereri revine șefului poliției rutiere a județului sau a municipiului pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române (art. 104 din O.U.G. nr. 195/2002 rep.), iar testul pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație se susține, potrivit art. 106 sau 106^1, la orice serviciu al poliției rutiere.
Cererea se soluționează de către poliția rutieră pe raza căreia titularul permisului de conducere își are domiciliul sau resedința, potrivit evidenței din aplicația informatică, în perioada de valabilitate a acesteia, în termen de 15 zile de la data înregistrării acesteia.
Cei care fac o astfel de solicitare trebuie să prezinte dovada că au achitat amenda dată de polițistul de la rutieră, dar și că au fost admiși la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
Verificarea cunoașterii regulilor de circulație constă în completarea unui test-grilă, ce conține 15 întrebări din legislația rutieră. Este declarată „promovată” persoana care a formulat răspunsul corect la cel puțin 13 intrebări. Mai multe informaţii despre subiect găsiţi pe site-ul DRPCIV.
Citește și: Dacă consumi acest aliment, ai putea scapa basma curată la etilotest !