Uniunea Europeană intenționează să transforme achizițiile comune de gaze într-o măsură permanentă
Uniunea Europeană intenționează să implementeze achiziții comune de gaze ca măsură de prevenire a supralicitării între statele membre pentru asigurarea aprovizionării în perioade de criză.
Comisia Europeană a propus extinderea inițiativei de achiziții comune pentru a include și hidrogenul și gazele decarbonizate, precum biometanul, conform unui document consultat de Bloomberg News.
De asemenea, această inițiativă ar putea acoperi și alte materii prime energetice sau servicii, cum ar fi captarea și stocarea carbonului. Participarea la platforma de achiziții comune ar urma să fie voluntară, cu excepția situațiilor de criză energetică, când blocul comunitar ar putea decide să impună agregarea cererii.
Cu toate acestea, gazele naturale rusești vor continua să fie excluse de la participarea în licitațiile organizate de Comisia Europeană, conform iAgerpres. Motivul acestei excluderi este războiul inițiat de Rusia și utilizarea energiei ca armă, cu obiectivul de a diversifica în afara combustibililor fosili ruși, se precizează în documentul comunitar.
Aceste măsuri demonstrează că, în opinia Bruxelles-ului, măsura de criză pentru evitarea creșterilor semnificative ale prețurilor la energie înregistrate anul trecut a avut succes și oferă un model pentru cooperarea viitoare.
Cele două licitații pentru achiziții comune de gaze desfășurate până în prezent au reușit să aducă împreună cumpărători și vânzători pentru o cantitate totală de 23 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul a 15% din livrările care obișnuiau să vină anual din Rusia înainte de declanșarea războiului din Ucraina.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a menționat posibilitatea ca platforma să fie utilizată și pentru achiziționarea de hidrogen, precum și să servească drept model pentru achiziționarea de minerale rare necesare tehnologiilor verzi.
Propunerea urmează să fie inclusă în viitorul Pachet de Decarbonizare a Piețelor de Hidrogen și Gaze, care este în prezent negociat de statele membre și Parlamentul European, conform documentului consultat de Bloomberg. Companiile vor fi obligate să dezvăluie anumite informații după negocierile desfășurate prin intermediul platformei, însă vor fi obligate să divulge doar volumul, durata și părțile implicate în orice acord. Prețul plătit pentru gazele livrate nu va fi făcut public.