Cum i-au afectat radiațiile pe câinii de la Cernobîl? Descoperiri uimitoare la 37 de ani de la dezastru

Publicat: 19 iul. 2023, 21:59, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum i-au afectat radiațiile pe câinii de la Cernobîl? Descoperiri uimitoare la 37 de ani de la dezastru

Sute de câini trăiesc în prezent în jurul ruinelor de la Cernobîl unde a avut loc dezastrul nuclear din 1986. Oamenii au părăsit orașul și au lăsat tot în urmă, inclusiv animalele de companie, care au supraviețuit și s-au tot înmulțit în acești 37 de ani care au trecut de atunci. Cum au fost afectate patrupedele de radiațiile de la Cernobîl.

Oamenii de știință au studiat câinii de la Cernobîl, adică cei care trăiesc în zona de excludere, și au făcut o descoperire complet neașteptată.

Câinii de la Cernobîl au reușit să supraviețuiască. S-au apropiat de echipele de intervenție și de cei care au venit ulterior să lucreze la Cernobîl, după dezastru, pentru a limita efectele catastrofei. Animalele au primit hrană și apă și astăzi trăiesc în zona din jurul dezastrului, cunoscută drept zona de excludere. Umblă prin orașul Pripiat, unde și-au găsit culcuș prin tot felul de case abandonate.

Câțiva oameni de știință au decis să studieze mai atent acești câini și nu mică le-a fost surpriza atunci când au descoperit ce este diferit la aceste animale. Potrivit rezultatelor, publicate în Science Advances, câinii de la Cernobîl au o structură genetică diferită de câinii obișnuiți, dar asta nu e tot.

Câinii de la Cernibîl au caracteristici genetice diferite

În 2016, cei de la Clean Futures au venit la Cernobîl ca să ofere ajutor și îngrijire medicală celor care încă mai lucrează în zonă la centrală.

Un an mai târziu, organizația începe să aducă ajutor veterinar în zonă, oferind hrană, apă, vaccinuri și castrări. Atunci s-au recoltat și probe de sânge de la 302 câini care trăiau în diferite locații.

Jumătate din câini trăiau în apropiere de centrală, iar restul în orașul Cernobîl, la 15 sau 48 de kilometri distanță. Așa a ieșit la iveală faptul că patrupezii care trăiau în jurul centralei aveau caracteristici genetice diferite de ceilalți câini, din alte zone.

Studiul este important pentru faptul că va scoate la iveală efectul radiațiilor asupra structurii genetice a animalelor, citează a1.ro.

foto: a1.ro