Ce s-a întâmplat pe 18 decembrie 1989. Zeci de tineri împușcați mortal, sute de oameni răniți

Publicat: 18 dec. 2020, 08:00, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce s-a întâmplat pe 18 decembrie 1989. Zeci de tineri împușcați mortal, sute de oameni răniți

18 decembrie 1989. În Timișoara era decretată starea de necesitate. Era interzisă deplasarea în grup. Spectacolele au fost sistate. Oamenii trebuiau împiedicați să iasă în stradă. În fabrici se făceau liste cu cei care lipseau.

Șeful Securității Timiș, Traian Sima, și colonelul de securitate Filip Teodorescu au transmis ordinele pentru interogarea răniților din Spitalul Județean. Securiștii voiau să afle cine este liderul revoluționarilor.

În urmă cu 31 de ani, la Timișoara a început o revoltă puternică la Timișoara care ulterior a cuprins toată țara. Puterea mulțimii a fost atât de puternică încât timișorenii și apoi întreaga țară, au reușit să spulbere regimul comunist și să aibă dreptul la plurarism politic, libertate de exprimare, libertatea de a călători și de a-și conduce propriile afaceri. Din nefericire, pentru a-l da jos pe Ceaușescu, peste o mie de persoane și-au pierdut viața.

„Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”

În România, totul a început pe 16 decembrie 1989, atunci când mii de oameni au ieșit pe străzile Timișoarei pentru a scanda mesaje de susținere la adresa pastorului maghiar Laszlo Tokes, dar și scandări anti-comuniste.

„Azi în Timișoara, mâine în toată țara” a fost unul dintre sloganurile Revoluției anticomuniste din 1989, dar până să se ajungă acolo, totul a început în Timișoara, cel mai vestic oraș al țării.

Pe 17 decembrie Ceaușescu a obținut aprobarea folosirii forței pentru a opri revoluția de la Timișoara. Această dată rămâne una dintre cele mai sângeroase de la Revoluția Română din 1989, zi în care au murit 50 de oameni și au fost răniți 250.

Pe 18 decembrie 1989 în Timișoara era decretată starea de necesitate. Acest lucru însemna că era interzisă deplasarea în grup, spectacolele erau sistate. Oamenii trebuiau împiedicați să iasă în stradă.

Între timp, șeful Securității Timiș, Traian Sima și colonelul de securitate Filip Teodorescu au transmis ordine pentru a-i interoga pe cei răniți deja aflați în Spitalul Județean. Aceștia voiau să afle cine este liderul revoluționarilor.

Ora 10:00, tinerii au început iar demonstrațiile

În jurul orei 10:00, mai mulți tineri s-au oprit în fața Catedralei, iar în scurt timp treptele erau pline de oameni care țineau lumânări aprinse și strigau lozinci anticeaușiste.

În ziua aceea Nicolae Ceaușescu era plecat în Iran, iar soția lui, Elena Ceaușescu, a fost informată de Ion Coman despre acest nou protest. S-au reluat din nou confruntările între populație și forțele de ordine. Conform stenogramelor de la Procesul Timișoara, Elena Ceaușescu a ordonat: „Trageți cu tunul în Catedrală, să terminați odată cu ea!”.

Așteptându-se să se tragă în ei, tinerii au început să cânte „Deșteaptă-te, române!”, un vechi cântec patriotic care fusese interzis din 1947. Într-adevăr, luptele s-au reluat, Armata a tras focuri de armă asupra tinerilor. Unii dintre ei au murit, printre care și Sorin Lea, unul dintre cei care fluturau un steag cu stema decupată, alții au fost răniți grav.

În urma rafalei trase de forțele de represiune, atunci au mai murit încă doi tineri, iar alți patru au fost răniți. Protestanții s-au împrăștiat, însă s-au reunit în zona Operei, unde Armata a folosit gaze lacrimogene și au tras din nou focuri de armă. În ziua de 18 decembrie au murit opt oameni, iar 23 au fost răniți.

În jurul orei 23:00, a fost pusă în aplicare „Operațiunea Trandafirul”. Adică în jur de 43 de cadavre ale celor omorâți, dar și ale unor răniți executați în Spitalul Județean, au fost luate de la morga spitalului și duse la București. Așa au vrut conducătorii să șteargă urmele represiunii. Cadavrele au fost incinerate la crematoriul „Cenușa” din București. Conform Wikipedia, cenușa a fost colectată în patru pubele de gunoi și ulterior deversată într-o gaură de canal aflată pe raza localității Popești-Leordeni, Ilfov.

Citește și:

Ce s-a întâmplat pe 16 decembrie 1989. Începe Revoluția la Timișoara, după arestarea lui Laszlo Tokes

Ion Iliescu face DEZVĂLUIREA zilei. Adevărul despre Revoluția din 1989

Dosarul Revoluției la Parchetul militar: Mai multe probe au fost eliminate

Lovitură de stat sau revoluție? Care este diferența