Numere alarmante privind cazurile de abuzuri sexuale asupra copiilor din Europa
Un raport publicat de Brave Movement și Child Global arată că multe țări europene nu reușesc să ofere dreptate supraviețuitorilor abuzurilor sexuale.
Organizațiile cer eliminarea termenelor de prescripție pentru toate tipurile de violență și abuz sexual asupra copiilor.
Raportul indică că abuzul sexual asupra copiilor reprezintă o problemă gravă de sănătate publică în Europa. Aproximativ unul din cinci copii din cele 27 de state membre ale UE suferă de o formă de violență sexuală, adică în jur de 16 milioane de copii.
Termenele de prescripție limitează perioada în care victimele pot iniția proceduri penale împotriva infractorilor, lăsând autoritățile din multe țări europene incapabile să tragă la răspundere autorii abuzurilor sexuale sau să ofere dreptate supraviețuitorilor.
Printre țările cu cele mai restrictive termene de prescripție se numără Luxemburg, Estonia, Grecia, Malta, Republica Cehă, Portugalia, Lituania, Finlanda, Slovacia și Bulgaria, unde victimele nu pot denunța infracțiunile sexuale după împlinirea vârstei de 40 de ani.
Alte țări, cum ar fi Spania, Italia, Franța, Germania, Slovenia și Letonia, permit denunțarea infracțiunilor sexuale până la vârsta de 40 de ani, în ciuda faptului că media de dezvăluire a abuzurilor este peste 50 de ani.
În contrast, Irlanda, Cipru, Danemarca și Belgia sunt singurele țări din UE unde victimele pot denunța infracțiuni sexuale asupra copiilor, indiferent de perioada de timp scursă de la comiterea faptelor.
Termenele scurte sunt problema
Organizațiile subliniază că termenele scurte de prescripție penală împiedică victimele să vorbească și să obțină dreptate, perpetuând astfel trauma și stigmatizarea, ceea ce duce la o criză de sănătate publică ce costă miliarde de euro în Europa.
„Accesul efectiv la justiție pentru supraviețuitorii violenței sexuale asupra copiilor nu ar trebui să fie un lux opțional, ci un drept fundamental al omului. Dar în toată Europa supraviețuitorilor li se refuză dreptatea din cauza unor termene de prescripție arbitrare în materie penală și civilă”, a declarat Miguel Hurtado, supraviețuitor, psihiatru pentru copii și cofondator al mișcării Brave.
„Îndemnăm națiunile europene să profite de această ocazie istorică pentru a aproba standardul de aur pentru protecția copilului: abolirea completă a prescripțiilor penale și civile, de dragul generațiilor viitoare”, a adăugat el.
Aceste grupuri militante solicită abolirea completă a prescripțiilor penale și civile în cazul infracțiunilor sexuale asupra copiilor și modificarea Convenției de la Lanzarote a Consiliului Europei, pentru a elimina termenele de prescripție penală în toate țările membre, comunică g4media.ro.