În trei ani prețul vehiculelor electrice va fi la fel sau mai mic decât cel al mașinilor clasice

Publicat: 17 dec. 2020, 17:50, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
În trei ani prețul vehiculelor electrice va fi la fel sau mai mic decât cel al mașinilor clasice
Danemarca buget mașini electrice

Vehiculele electrice sunt considerate viitorul transportului dat fiind gradul redus de poluare creat de producerea și de utilizarea acestora. Din păcate, prețul lor este încă mult peste cel al mașinilor clasice. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe.

Tehnologia acumulatorilor de orice fel inovează de la an la an, iar acest lucru se traduce prin prețuri tot mai mici pentru baterii cu autonomie tot mai mare. Este vizibil și la telefoanele mobile, produsele pe care le încărcăm cel mai des, dar poate fi observat și la mașinile electrice, unde prețurile scad, iar autonomia este tot mai mare.

Conform unui raport al Bloomberg New Energy Finance, atunci când prețul bateriilor va fi de cel mult 100 de dolari pe kilowatt oră (kWh), vehiculele electrice vor fi mai ieftine decât cele pe combustibili fosili.

Raportul mai arată că, conform tendințelor, în 2023 prețul mediu pentru un kWh va fi de 101 dolari. Aceasta înseamnă că dacă vor mai exista stimulente financiare așa cum există în prezent, mașinile electrice vor fi deja mai ieftine decât cele pe benzină sau motorină.

Scădere de 90% față de 2010

În prezent, prețul mediu global este de 137 dolari pe kWh, în scădere masivă față de 2010, când era de 1.100 dolari pe kWh. De altfel, în China prețul pentru acumulatorii folosiți de autobuze a coborât deja sub 100 de dolari.

Scăderea prețurilor este dată de creșterea vânzărilor, care se apropie de masa critică de la care producătorii pot reduce prețurile cu echivalentul cercetării, de reducerea prețurilor de producție și de prețurile materialelor pentru elementele chimice din acumulatori.

Până în 2030, chiar dacă vor apărea și diferite obstacole pe parcurs, prețul pentru baterii este estimat să ajungă la 58 de dolari pe kWh. De altfel, se preconizează și că tehnologia va găsi noi elemente mai ieftine și cel puțin la fel de stabile precum cele pe litiu-ion din prezent.

Desigur, pe măsură ce tehnologia avansează se vor descoperi și elemente mai puțin favorabile, precum impactul asupra mediului al diferitelor etape din producția de baterii, a energiei electrice utilizate și chiar a vehiculelor electrice în general.