Primul pacient din România diagnosticat cu boala Lyme internat la un spital din Iași

Publicat: 21 iul. 2023, 17:00, de Madalina Toma, în Sănătate , ? cititori
Primul pacient din România diagnosticat cu boala Lyme internat la un spital din Iași

Un bărbat a fost diagnosticat cu boala Lyme după ce a fost mușcat de o căpușă. Unul din medicii Spitalului de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iasi avertizează oamenii să meargă de urgență la spital daca pe corp le apar pete roșiatice în urma mușcăturilor de căpușe.

Este eritem sub formă de țintă, primul stadiu al boreliozei, boala Lyme sau boala cu 1000 de fețe. Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase. Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate va fi aprobată de Parlament trebuie să știți că la noi căpușa implicată este Ixodes ricinus, numele e dat de aspectul caracteristic de ‘bob de ricin’”, spune medicul Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul spitalului Sf. Parascheva.

De la începutul lunii la spitalul Sf Parascheva din Iași s-au prezentat peste 100 de pacienți după ce au fost mușcați de căpușe, scrie știripesurse.ro.

CUM FACEM EXTRACTIA?

Medicul UPU Iași spune că nu toate căpușele sunt purtătore ale bolii, însă este necesar să fim atenți la semnele de început pentru a ne putea proteja.

Pentru a putea prevenii apariția boreliozei (boala Lyme) extracția căpușei trebuie făcută cât pai repede posibil după ce am fost mușcați, preferabil de personal specializat, sfătuiește medicul. După extracție este necesară administrarea medicației timp de 10-14 zile, la domiciliu.