La Observatorul din Galați, „Şcoala de vară de Astronomie” despre „cerul de vară”
Gălăţenilor li se oferă oportunitatea de a deprinde noţiunile de bază în domeniul astronomiei şi de a observa „cerul de vară” în cadrul celei de a 14-a ediții a „Școlii de vară de Astronomie” care se desfășoară la Observatorul din oraș.
În perioada 24 – 26 iulie, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) „Răzvan Angheluță” din Galați se va desfășura cea de a 14-a ediţie a „Şcolii de vară de Astronomie – Priviţi Cerul”, manifestare destinată elevilor, studenților și tuturor gălățenilor pasionați de astronomie.
În cadrul școlii, sunt organizate cursuri care vor aborda diferite teme de astronomie, de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele până la noțiuni de astrofizică, lecţiile teoretice urmând a fi susţinute în Sala „Auditorium” de la pavilionul Grădinii Botanice, între orele 19.00 – 22.00, după care, până la miezul nopții, vor avea loc observațiile astronomice pe Terasa de Observaţii Astronomice.
„Toate aceste activităţi vor încerca să pună în valoare dotarea modernă de care se bucură în acest moment Planetariul si Observatorul Astronomic, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acţiunii.
Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor şcolii de vară se află marile etape ale descoperirilor în astronomie, instrumente optice folosite în astronomie, „Cerul de vară”, „Principalele stele”, „Constelaţii şi obiecte deep-sky”, „Asteroizii şi importanţa educativă a observării lor”, “Sateliţi naturali şi artificiali”, etc.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CMSN Galaţi, Florin Matei, „Şcoala de Vară de Astronomie”, organizată în fiecare an, are ca obiective generale stimularea interesului elevilor, studenţilor şi a publicului larg pentru cunoaşterea astronomiei prin participarea la acţiuni interactive.
Observații astronomice cu echipamente performante
Observatorul de la Galați este prevăzut cu acoperiş tractabil şi cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey – Chretien cu diametrul de 400 mm, pus pe o montură ecuatorială ASA Direct Drive DDM 85.
Din camera de control a telescopului, cu ajutorul unui calculator se comandă montura telescopului, camera Mintron pentru video–astronomie şi camera CCD pentru observaţii şi astrofotografie.
Pe terasa de observaţii astronomice de 250 mp sunt organizate observaţii pentru public, cu două telescoape Meade Dobson de 300 şi 400 mm, două telescoape pentru observaţii nocturne SkyWatcher Dobson de 200 şi 250 mm şi observaţii solare în H–alfa cu luneta Coronado SolarMax de 60 mm.
Planetariul de la Observatorul Astronomic din Galați are un sistem de proiecţie digital In Space System 2C HD şi un ecran de proiecţie cu diametrul de 7 m.