Mărturie rară din interiorul grupului Wagner. Ce știau mercenarii despre insurgența lui Prigojin
Deși luptătorii Wagner vorbesc rareori cu presa, serviciul rusesc al BBC a reușit să discute cun mercenar care s-a aflat în mijlocul acțiunii.
Un mercenar care a participat în urmă cu o lună la rebeliunea de o zi a lui Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare ruse spune că el și camarazii săi „habar nu aveau” despre planul liderului grupului paramilitar care a ordonat ocuparea orașului Rostov-pe-Don și marșul spre Moscova, scrie BBC.
În decurs de doar 24 de ore, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat o insurecție, trimițând trupe în orașul Rostov din sudul țării, apoi mai departe spre Moscova.
Gleb (nume fictiv) a luptat la Bahmut în estul Ucrainei. În momentul în care a început revolta, el se odihnea cu unitatea sa în cazarma din regiunea Lugansk, ocupată de ruși.
Vineri dimineață, 23 iunie, au primit apelul de a se alătura unei coloane de luptători care părăseau Ucraina. Ordinul a venit de la un comandant Wagner, pe care Gleb nu dorește să îl numească din motive de securitate, dar care acționa la ordinele lui Prigojin și ale Consiliului de comandă Wagner.
Gleb susține că nu i s-a spus nimănui încotro se îndrepta coloana, dar a fost surprins când și-a dat seama că se îndepărtau de linia frontului.
Luptătorii Wagner nu au întâmpinat absolut nicio rezistență, spune el, în timp ce treceau granița rusă în regiunea Rostov.
Luptătorii Wagner nu au întâmpinat rezistență
„Nu am văzut niciun polițist de frontieră”, își amintește el.
Canalele rusești de Telegram asociate cu Wagner au afirmat că polițiștii de frontieră de la punctul de control din Bugayevka au depus armele la sosirea mercenarilor Wagner.
Pe măsură ce se apropiau de Rostov pe Don, luptătorii au primit ordin să înconjoare toate clădirile agențiilor de aplicare a legii din oraș și să ocupe aeroportul militar. Unității lui Gleb i s-a spus să preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB).
În timp ce se apropiau de clădire, aceasta părea să fie închisă și goală. Au survolat-o cu o dronă pentru a verifica dacă există vreo mișcare.
În cele din urmă, după o jumătate de oră, o ușă s-a deschis și două persoane au ieșit în stradă.”Au spus: ‘Băieți, hai să facem o înțelegere'”, povestește Gleb.
„Eu am spus: ‘Despre ce să facem o înțelegere? Acesta este orașul nostru’.”Așa că am convenit să ne lăsăm în pace unul pe celălalt. Au ieșit să fumeze din când în când”.
Jurnaliștii din Rostov au relatat situații similare cu multe clădiri guvernamentale din oraș și din împrejurimi.
A aflat de pe Telegram despre insurecția lui Prigojin
În tot acest timp, Prigojin se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării al Rusiei, generalul-locotenent Yunus-bek Evkurov, și cu șeful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alexeyev.
Prigojin le-a cerut să îi predea pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, și pe ministrul apărării, Serghei Șoigu.
În același timp, o altă coloană de luptători Wagner se afla în mișcare. Gleb confirmă informațiile din presă potrivit cărora această coloană era condusă de Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care este rar văzut în public.
Această coloană se afla pe autostrada principală spre Voronej și se pare că se îndrepta spre Moscova, spune el.
Așadar, știa Gleb ce plănuia să facă Prigojiin?
El spune că nu avea nicio idee. „Am aflat ce se întâmpla de pe Telegram, la fel ca și dumneavoastră”.
Mercenarii Wagner sunt „anulați” dacă vorbesc cu presa
Pe parcursul zilei, imagini cu ceea ce se întâmpla în Rostov au fost transmise în întreaga lume. Oamenii au fost surprinși să vadă locuitori și chiar jurnaliști locali zâmbind și discutând cu unii dintre luptătorii, în mod normal foarte rezervați, care le ocupau orașul.
„Erau foștii deținuți”, spune Gleb, referindu-se la numeroșii prizonieri înrolați în Wagner anul trecut. „Nimeni nu le-a spus să nu o facă, nimănui nu-i pasă de ei”.
Pentru luptătorii care au fost angajați cu mult înainte de războiul din Ucraina, precum Gleb, regulile sunt mult clare.
El a declarat pentru BBC că, în primăvară, comandamentul le-a spus că oricine va vorbi cu presa va fi „anulat”, adică ucis. Mai mulți foști luptători au confirmat această informație.
În seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii săi și i s-a spus, fără nicio explicație, că el și unitatea sa ar trebui să se întoarcă acum la baza din Lugansk.
În timp ce se îndreptau înapoi spre cazarmă, mercenarii urmăreau știrile pe canalele de Telegram.
Au citit că împotriva lui Prigojin a fost deschis un dosar penal, apoi retras, și că urma să plece în exil în Belarus.
Viitor incert
Apoi au citit că luptătorii Wаgner nu vor fi trași la răspundere pentru rolul lor în revoltă din cauza „meritelor lor” în luptele din Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov.
Pentru Gleb și unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus să rămână în barăcile lor din Lugansk și să aștepte noi ordine.
Separatiștii pro-ruși din așa-numita Republică Populară Lugansk, din estul Ucrainei, sunt dornici să afle mai multe despre planurile lor de viitor și despre ce se va întâmpla cu echipamentul și muniția lor, spune el.
Întrebat de ce nu pleacă din grupl Wagner, Gleb are un răspuns simplu: „Contractul meu nu a expirat încă.”