De ce se duc medicii români să lucreze în străinătate

Publicat: 23 iul. 2023, 13:30, de Andreea Caraua, în Sănătate , ? cititori
De ce se duc medicii români să lucreze în străinătate

Alina Ion, managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, a făcut o cerere referitoare la medicii absolvenți de medicină, în contextul în care tot mai mulți aleg să profeseze în străinătate.

Ea susține că aceștia ar trebui obligați să lucreze în România, după terminarea studiilor, pentru o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, respectiv perioada de specializare efectuată pe bani publici.

De asemenea, Alina Ion solicită ca acești medici să primească certificatul de bune practici pentru a practica medicina în străinătate doar după ce achită statului român cheltuielile aferente școlarizării pe durata rezidențiatului.

Managerul consideră că statul român cheltuiește sute de milioane de euro pentru școlarizarea medicilor. În ultimii zece ani, România a pierdut 40.000 de medici care au ales să plece în străinătate după terminarea studiilor de specialitate. Ea susține că, deși susține libertatea, consideră că este important ca medicii să recompenseze eforturile financiare făcute de statul român pentru pregătirea lor ca specialiști.

Studiile de specialitate în medicină implică cheltuieli considerabile din partea statului, în special prin plata salariilor medicilor rezidenți, care primesc lunar între 6.000 și 10.000 lei în timpul pregătirii lor pentru a deveni medici specialiști. Alina Ion subliniază că acești bani provin din contribuțiile plătite de fiecare cetățean către stat și consideră că tinerii medici ar trebui să contribuie înapoi către statul care i-a susținut, precum și către fiecare pacient în parte.

Ea afirmă că principiul este simplu:

Orice medic care a fost specializat pe cheltuiala statului român, dar nu dorește să profeseze în România, ar trebui să aibă două opțiuni:

  1. fie să profeseze în România pentru o perioadă minimă echivalentă cu durata rezidențiatului pe care l-a efectuat pe banii publici,
  2. fie să primească certificatul de bune practici pentru a lucra în străinătate doar după ce achită statului român cheltuielile de școlarizare pe perioada rezidențiatului.

Această cerere a fost exprimată de managerul Spitalului „Sfântul Sava” pe pagina sa de Facebook, conform g4media.ro.