Spitale de stat au instalații electrice mai vechi de 70 de ani
În ultimii ani, mai mulți români au murit în incendii care au izbucnit în spitale publice, iar în unele cazuri, acesta au avut la bază probleme cu instalațiile electrice, multe spitale având instalațiile electrice de mai bine de 70 de ani.
Aproape jumătate dintre spitalele de stat din țară au secții de terapie intensivă cu instalații electrice mai vechi de 20 de ani.
Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, a încercat să ascundă aceste informații, dar hotărâri ale justiției au cerut publicarea datelor. Începând din 2010, când a avut loc tragicul incendiu de la Maternitatea Giulești, în care au pierit șase bebeluși, România a fost afectată de o serie de incendii în spitale, inclusiv în timpul pandemiei, care au dus la moartea a 44 de persoane, însă niciun responsabil nu a fost identificat sau tras la răspundere.
Incendiul de la Maternitatea Giulești a fost unul dintre cele mai bine documentate cazuri, având o hotărâre judecătorească definitivă în 2015, care a stabilit că incendiul a pornit de la un aparat de aer condiționat și o priză defectă în Salonul de Terapie Intensivă Nou-născuți din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Dr. Panait Sîrbu”. S-a constatat că instalația nu era clar datată și că revizia acesteia expirase. De asemenea, prizele utilizate în salon erau neadecvate, fiind obișnuite, nu industriale, cum ar fi fost necesar într-un spital. În urma anchetei, o asistentă a fost condamnată la doi ani de închisoare, iar un fost director și un electrician au primit pedepse cu suspendare. Statul a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare de peste 4 milioane de euro către părinții bebelușilor care au murit în incendiu.
Victimele neglijenței, la 11 ani după tragedia Giulești
În cazul altor incendii de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021 – 7 morți) și Spitalul Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți), anchetele nu au fost încă finalizate, dar informațiile publicate în presă sugerează că printre cauze se numără și problemele cu instalațiile electrice.
Aproape jumătate dintre spitalele din România au secții de terapie intensivă cu instalații electrice mai vechi de 20 de ani. De exemplu, în cazul Maternității Giulești, ancheta a dezvăluit că personalul spitalului nu știa cât de veche era instalația și nu existau documente clare care să ateste că aceasta era verificată sau reparată. În total, opt secții de terapie intensivă funcționează cu instalații electrice mai vechi de 70 de ani, iar 17 secții au instalații cu vechime de peste 50 de ani, conform datelor investigației Context.ro.