Reacția lui Klaus Iohannis după atacul rusesc la 20 de kilometri de România
Președintele României și-a exprimat prima reacție publică. Luni, după miezul zilei, în legătură cu atacurile rusești care au avut loc în apropierea graniței țării.
Președintele României a reacționat la trei ore de la relatările presei despre atacurile rusești în apropierea graniței.
„Condamn în mod ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile a Ucrainei pe Dunăre, foarte aproape de România. Acestă escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, este mesajul de pe contul de Twitter al președintelui român.
Atacul rusesc cu drone kamikaze viza infrastructura din Reni, unul dintre cele trei porturi principale ale Ucrainei la Dunăre. Asediul a durat patru ore și a rezultat în șase persoane rănite. Ca pagube materiale, a fost distrus un rezervor de cereale și avarierea altor elemente de infrastructură.
Radu Tudor afirmă că ”România trebuie să fie pregătită să neutralizeze dronele rusești care se apropie de granițele țării.”
Analistul militar Radu Tudor a subliniat importanța urgentă a implementării unor măsuri care să permită interceptarea și doborârea dronelor rusești la granițele României.
”Dacă Rusia începe cu bombardamente în proximitatea frontierelor României, țara noastră este obligată ca în cel mai scurt timp, cu o legislație specială, cu dispoziții speciale și cu decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să aibă sisteme de apărare împotriva dronelor pe toată frontiera estică și pe toată frontiera nordică.
Suntem avertizați că dacă rușii lansează drone la 10 kilometri de frontiera noastră, oricare dintre aceste drone poate să aibă o evoluție accidentală, poate să scape de sub control și să lovească inclusiv infrastructură românească. Nu spun că o vor face intenționat.
Noi trebuie să fim pregătiți cu sisteme care să doboare aceste drone, chiar dacă evoluția lor va fi accidentală și nu intenționată. Nu ne permitem să stăm cu mâinile în sân și să vedem cum o dronă cu explozibil lovește infrastructură românească.
Repet, să fim pregătiți să le putem doborî. Avem nevoie de achiziții de urgență, pentru că un astfel de incident poate avea și un impact emoțional devastator pe fondul a ceea ce se întâmplă astăzi în România”, a spus Radu Tudor