Navele românești aflate în portul Reni au traversat Dunărea de urgență, după atacul cu drone al rușilor

Publicat: 24 iul. 2023, 16:42, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Navele românești aflate în portul Reni au traversat Dunărea de urgență, după atacul cu drone al rușilor

Șase nave românești, care se aflau în portul ucrainean Reni la momentului atacului cu drone al rușilor din noaptea de 24 iulie, au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc.

„Cu astfel de probleme nu ne confruntăm prea des. Dar trebuie sânge rece și să mergem înainte”, a transmis conducerea Căpităniei Zonale Galați.

Atacul cu drone a avut loc la aproximativ 25 de kilometri de orașul Galați, iar navele românești nu au suferit avarii.

Directorul Capitaniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză, spune că după momentul exploziilor din portul Reni, navele românești au cerut permisiunea de a traversa Dunărea pe malul românesc.

„Azi-noapte, după ce s-au primit informații la Port-Control am încercat să diminuăm riscul de tranzitare a zonei. Navigația nu a fost oprită. Au fost nave sub  pavilion românesc care au cerut să părăsească portul pentru a-și asigura securitatea. Este vorba șase nave românești. Tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat în bazinul Portului Reni, una din drone a lovit clădirea port control Reni”, a precizat directorul Căpităniei Zonale Galați.

Pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricții de circulație. De asemenea, și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați a anunțat că nu există nicio restricție de circulație pe Dunăre, în apele românești, potrivit Realitatea.net.

„Ne-am consultat cu cei de la AFDJ și nu există niciun motiv pentru a interzice tranzitarea zonei. Navigația se desfășoară în zonă. Normal că orice problemă de genul acesta generează emoție. Nu poți să știi cum se dezvoltă o chestie de genul acesta. Cu astfel de probleme nu ne confruntăm prea des. Dar trebuie sânge rece și să mergem înainte”, a spus Vlăduț Brânză. 

În noaptea de 24 iulie, rușii au atacat cu drone Shahed-136 în regiunea Odesa. Ținta a fost infrastructura portuară a Dunării. A fost lovit unde depozit de cereale și au mai fost avariate tancurile pentru depozitarea altor tipuri de marfă. În plus, a izbucnit un incendiu într-una dintre spațiile de producție, potrivit presei locale.