Dr. Claudia Tîrziu: Cea mai gravă afecțiune asociată razelor solare rămâne cancerul de piele
Expunerea neprotejată și prelugită la soare înseamnă insolație, decompensarea bolilor cronice, îmbătrânirea pielii. Totuși, potrivit dr. Claudia Tîrziu, ”cea mai gravă afecțiune asociată razelor solare rămâne cancerul de piele”.
Este vorba despre melanom, carcinom bazocelular și cancerul cu celule scuamoase.
Copiii, persoanele în vârstă și cele cu ten deschis la culoare sunt cele mai expuse și au nevoie în mod special de protecție UV. ”Pe lângă protecția solară, este important și util să folosim protecție vestimentară, dacă este posibil, îmbrăcăminte cu protecție UV și să ne protejăm ochii cu ochelari de soare.
Este important să avem o rutină adaptată tipului de ten și o hidratare corespunzătoare a tegumentului cu produse specifice tipului de ten, recomandă dr. Claudia Tîrziu, citată de Timpolis.
Medicul dermatolog precizează că acest tip de cancer ”se manifestă prin pete sau leziuni la nivelul pielii și, nu de puține ori, acestea sunt considerate ca fiind doar o aluniță. De aceea, este necesară evaluarea alunițelor o dată pe an sau mai des, dacă există istoric personal sau familial de cancer de piele. Mai mult, este necesară prezentarea la medicul dermatolog ori de câte ori observăm alunițe sau formațiuni și erupții noi pe piele”.
Dr. Claudia Tîrziu, medic dermatolog la Spitalul Clinic CF Timișoara, spune că ”este important să ne protejăm de razele soarelui, chiar dacă nu este deosebit de însorit afară. Chiar și în zilele înnorate, până la 90% dintre razele soarelui pot pătrunde în piele. Deoarece nu simțim căldura la fel de mult, putem fi tentați să nu ne acoperim sau să nu utilizăm protecție solară, ceea ce este complet greșit”.