Prof. univ. dr. Streinu-Cercel: E nevoie de un fond special pentru testarea populației pentru hepatitele B, C și HIV
În 2-3 ani, toate persoanele de pe listele medicilor de familie să fie testate pentru hepatita B, C și HIV, dar pentru aceasta ei au nevoie de un fond special de la CNAS și Ministerul Sănătății.
Este mesajul transmis de prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, cu ocazia Zilei mondiale de luptă contra hepatitelor.
”Medicii de familie au posibilitatea să testeze pentru hepatită B şi hepatită C şi mi-aş dori ca acest lucru să fie făcut în mod susţinut şi ca fiecare medic de familie să îşi propună ca, într-un termen de doi ani, maxim trei ani de zile, toate persoanele de pe liste să fie testate. Pentru asta însă au şi ei nevoie de un ajutor. Şi ajutorul ar trebui să vină de la CNAS sau de la Ministerul Sănătăţii prin alocarea unui fond special pentru testarea pentru hepatită B, C şi, nu în ultimul rând, şi pentru HIV. Aceste trei virusuri au la îndemână terapii cât se poate de eficiente. Pentru virusul hepatitic C avem terapii (…) care îndepărtează virusul din organism. Pentru virusul hepatitic B în ultima vreme s-a obţinut vindecarea funcţională, ceea ce este un lucru deosebit de important. Pentru HIV avem modalitatea de a face pacientul nedetectabil şi, ca atare, netransmisibil”.
În 2001, România era prima țară din lume care reușea să asigure accesul neîngrădit la terapia antiretrovirală. Motiv pentru care prof. univ. dr. Streinu-Cercel spune: ”Dacă s-a putut în 2001, nu văd de ce nu s-ar putea face în 2023-2024”.
Potrivit unei prevederi legale, susținută de prof. univ. dr. Streinu-Cercel, inclusiv persoanele neasigurare beneficiază de aceleași drepturi ca persoanele asigurate în privința programelor naționale de sănătate.