România cere CE prelungirea derogării cu privire la rotația culturilor
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a cerut CE prelungirea derogării cu privire la rotația culturilor și asigurarea zonelor neproductive pentru toți fermierii europeni pentru anul 2024.
Propunerea ministrului român a fost făcută în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AgriFish) din data de 25 iulie 2023, desfășurat la Bruxelles,
România a primit sprijinul mai multor state membre, luându-se în considerare prelungirea conflictului din Ucraina și impactul minim asupra mediului al acestor derogări. Comisia Europeană va analiza propunerea țării noastre pentru aprobare.
În ceea ce privește subiectul legat de utilizarea pesticidelor, ministrul Barbu a precizat că România nu poate ‘‘să fie de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național”.
‘‘România este unul dintre statele membre care utilizează una dintre cele mai mici cantități de substanță activă la hectar în comparație cu media europeană. (0,57 kg substanță activă/ha, față de 2.6 kg/ha). Reducerea acestei cantități în termeni de procente, aplicată unitar fără a ține cont de particularitățile fiecărui stat membru în parte, ridică serioase semne de întrebare atât cu privire la viabilitatea fermelor și competitivitatea fermierilor, cât și asupra asigurării securității alimentare a întregii Uniuni Europene. Sunt motive suficiente și ușor de înțeles pentru care nu putem fi de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național”, a arătat ministrul Agriculturii.
Florin Barbu a solicitat ca documentul să fie analizat în profunzime la nivel tehnic pentru a se evita ca producția europeană și securitatea alimentară a UE să fie grav afectate.
Prin această declarație, miniștrii au propus să mențină lista produselor care sunt supuse măsurilor preventive deschisă, astfel încât să poată fi eficient abordate și problemele similare din alte sectoare, în afară de cereale și semințe oleaginoase.