Patronii IMM-urilor spun că-și vor concedia angajații dacă va crește salariul minim
Un sondaj online printre patronii de IMM-uri relevă intenția de a-și concedia o parte dintre angajați dacă Guvernul impune creșterea salariului minim a anunțat Consiliul Național al Intreprinderilor Mici și Mijlocii din România(CNIMMR).
Intenția Guvernului de a mări salariul minim în perioada următoare se lovește de un zid: patronii IMM-urilor nu pot să crească salariul minim al angajaților. Un sondaj realizat de Consiliul IMM în perioada 24-25 iulie a.c. printre antreprenori ilustrează acest fapt. La întrebarea dacă au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților în perioada următoare, 86,9% dintre cei 887 de respondeți au răspuns cu un ”Nu” hotărât. Dacă, totuși, Guvernul va impune adoptarea acestei măsuri, 66,6% dintre respondenți au spus că vor crește prețurile produselor/seviciilor pe care le oferă, 53,6% au afirmat că își vor reduce personalul și 10,20% au declarat că își vor închide firmele.
Măsura Guvernului atât de nepopulară printre antreprenori ar duce la o reducere de personal în proporție de 10% până la 50%, după cei mai mulți dintre respondeți, în timp ce 19,1% au spus că nu vor diminua personalul deloc.
Cei mai mulți dintre patronii IMM-urilor care au participat la un sondaj online au afirmat că vor concedia din personal, dacă Guvernul va impune creșterea salariului minim, a anunțat, marți, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
887 de persoane au răspuns unui chestionar online lansat de Consiliul IMM, adresat antreprenorilor, în perioada 24-25 iulie 2023. Întrebați dacă au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților în perioada următoare, 86,9% dintre respondenți au răspuns NU.
În ceea ce privește măsurile pe care le vor adopta în cazul impunerii de către Guvern a creșterii salariului minim, 66,6% dintre respondenți au spus că vor crește prețurile produselor/seviciilor pe care le oferă, iar 53,6% au afirmat că își vor reduce personalul. De asemenea, 10,20% au declarat că își vor închide firmele, dacă Guvernul va crește salariul minim.
În final, întrebați care consideră că va fi procentul de diminuare a numărului de angajați ca urmare a creșterii salariului minim, antreprenorii au răspuns în proporție de 35,8% că vor diminua între 10%-50%, 34,8% vor diminua până în 10% și 10,2% vor diminua peste 50% din personal. De asemenea, 19,1% dintre respondenți au spus că nu vor diminua personalul deloc.
În 2023, salariul minim pe economie este de 3000 de lei brut. Cu scutirea de taxe pe 200 de lei din salariul minim, angajatul trebuie să primească, în mână, un salariu de 1898 lei net, iar firma suportă în total un salariu complet de 3063 de lei.