Italia, nimicită de incendii de proporţii şi furtuni devastatoare
Trei morți și peste 2.000 de persoane evacuate. Acesta este bilanțul incendiilor care mistuie Sicilia de peste 24 de ore. Președintele Regiunii Sicilia, Renato Schifani, a cerut ajutorul Protecției Civile Naționale, care a trimis echipe de sprijin. Sebastiano Musumeci, ministrul Protecției Civile a făcut apel la Bruxelles spunând că flota Canadair venită în sprijinul stingerii incendiilor “este absolut insuficientă”. Alte incendii au cuprins Calabria. În schimb, oraşul Milano a fost pur şi simplu devastat de o furtună extrem de puternică.
Incendii de proporţii în Palermo și Sicilia
În Sicilia Protecția Civilă și pompierii lucrează non-stop, împreună cu cei 4.000 de pompieri forestieri. Cu toate acestea flăcările au cuprins și rezervația naturală Pergusa. Doi bărbați în vârstă de 70 de ani au fost găsiți carbonizați într-o casă cuprinsă de flăcări în Cinisi, în timp ce o femeie de 88 de ani a murit în San Martino delle Scale (Palermo), deoarece focul a împiedicat o ambulanță să o salveze. Mai mmult, o persoană a fost dată dispărută la Patti, iar doi pădurari au fost spitalizați cu arsuri grave în timpul operațiunilor de salvare.
Flăcări uriaşe se apropie de Aeroportul Palermo
Departamentul de protecție civilă a avertizat asupra “condițiilor periculoase în Agrigento, Caltanissetta, Enna, Messina și Palermo”, completând că “un pericol mediu este așteptat în Catania, Siracusa, Ragusa și Trapani din cauza unor valuri de căldură care vor veni”.
Harta incendiilor care a cuprins Italia
Arde și rezervația Pergusa
Un incendiu de proporții a cuprins şi rezervaţia Pergusa din provincia Enna, dar pompierii, silvicultorii și protecția civilă regională acţionează la fața locului.
Alte incendii au izbucnit şi în apropierea autostrăzii Palermo-Catania, la Ponte Cinque Archi, dar şi autostrada Palermo-Messina (A-20), unde a fost afectată zona de service Eni din Tindari.
Incendii puternice în Catania
Asfaltul din Sardinia a atins 47 de grade
În Sardinia, trei zboruri din Milano, Paris și Amsterdam au fost nevoite să aterizeze pe alte aeroporturi de pe insula italiană, deoarece asfaltul din Olbia a fost considerat periculos de cald luni după-amiază, după ce temperatura asfaltului a ajuns la 47 de grade Celsius.
Milano, devastat de o furtună puternică
În ciuda valului de căldură care a generat incendii în multe părţi ale Italiei, o furtună puternică a lovit orașul Milano în cursul nopţii de ieri. Furtuna, însoțită de descărcări continue de fulgere și rafale bruște de vânt, asemănătoare exploziilor, dar şi de grindină, a lovit și o mare parte din Brianza și zona de nord a Lombardiei și a atins apogeul în jurul orei 4 dimineața.
Urmările furtunii de la Milano
În urma furtunii, sute de copaci au căzut peste mașini, blocând total drumuri și linii de transport, multe acoperişuri ale unor imobile au fost smulse, iar în anumite zone au fost dărâmate schelele instalate pe anumite blocuri în vederea consolidării acestora. Ploaia a pătruns și prin faimoasa galerie comercială cu bolți de sticlă din Milano, Galleria Vittorio Emanuele II. De asemenea, țiglele s-au desprins din Castelul Sforza din apropiere.
Sute de copacii căzuţi au distrus autoturismele din Milano
Primarul oraşului Milano, Beppe Sala, a scris pe rețelele de socializare că a avut o “noapte nedormită”,
“Am trecut prin 65 de veri în viața mea și ceea ce văd acum nu este normal. Vântul în oraș a depășit 100 de kilometri pe oră. De la ora 4 dimineața am fost personal alături de tehnicienii municipiului la lucru pentru coordonarea activităților în vederea limitării pagubelor rezultate din furtuna care a lovit orașul nostru aseară. Situația nu este simplă, dar vă garantez că personalul lucrează non stop”, a scris oficialul milanez.
El a precizat că 11 centre care găzduiau preşcolari pe timpul verii, trei creşe, mai multe parcuri, Muzeul de Istorie Naturală, dar şi Planetariul au fost închise până situaţia va reintra în normal.
Multe bulevarde milaneze au fost blocate de copacii doborâţi de furtună
De subliniat că în ultimele zile, la Trevino, în nord-estul Italiei, s-au înregistrat pagube mari ca urmare a unor furtuni puternice însoţită de căderi de grindină de mărimea unei mingii de golf.