Melanomul în UE. Țările unde incidența și rata de deces sunt cele mai mari
În anul 2022, în Uniunea Europeană au fost înregistrate peste 100.000 de noi cazuri de melanom, majoritatea la adulți cu vârste între 45 și 69 de ani, iar 15.000 de persoane au murit din această cauză, transmite Euronews.
În 2020, în țările Uniunii Europene, melanomul a reprezentat 4% din ansamblul noilor cancere diagnosticate și 1,3% din totalul deceselor prin cancer, potrivit sistemului european de informare asupra cancerului. Bărbații sunt mai susceptibili de a face un melanom comparativ cu femeile.
România, incidență mică, mortalitate mare
În cadrul Uniunii Europene, Danemarca,Țările de Jos, Suedia, Finlanda și Germania prezintă ratele de incidență a melanomului cele mai ridicate (bărbați și femei). Țările cu cele mai scăzute rate de incidență a melanomului sunt România, Bulgaria, Cipru, Portugalia și Polonia.
Iar mortalitatea provocată de melanom este mai ridicată (bărbați și femei) în Spania, Grecia, Portugalia, Malta și România. În schimb, în UE, mortalitatea cauzată de melanom este mai scăzută în Slovacia, Danemarca, Slovenia, Croația, Suedia și Țările de Jos.
Cercetările sugerează că Europa de Nord, cu toată expunerea solară limitată, se confruntă cu perioade, mai ales în lunile de vară, când razele UV sunt intense, ceea ce mărește incidența melanomului. Acest fenomen este agravat și de tipul de piele specific populațiilor din această zonă geografică.
În privința melanomului, țările nordice, deși au o incidență ridicată, au una dintre ratele de supraviețuire cele mai ridicate din UE.
Rata de supraviețuire la cinci ani în cazul pacienților afectați de melanom este mai ridicată în Europa occidentală și mai scăzută în unele țări din Europa estică.
Este doar vârful aisbergului, scrie prof. univ. dr. Ana-Maria Forsea la Catedera de dermatologie oncologică a UMF ”Carol Davila”, într-o revistă științifică , preljuată de Euronews.
Prof. univ. dr. Ana-Maria Forsea notează că disparitățile între ratele de supraviețuire se explică prin diferențele privitoare la prevenție, diagnosticare în stadii precoce, accesul la tratamente și, nu în ultimul rând, la acuratețea datelor epidemiologice.
Melanomul, o formă de cancer al pielii extrem de sever, este al șaselea tip de cancer cel mai frecvent la bărbați și la femei, după cancerul de sân, al colonului, prostatei, pulmonar și al vezicii.
Cremele de protecție
American Academy of Dermatology Association, grupul de dermatologie cel mai important și influent din Statele Unite, recomandă persoanelor de toate vârstele și de culoarea pielii să folosească zilnic ecran solar.
Cremele de protecție solară pot preveni cancerul de piele. Ele asigură protecția de efectele nocive ale razelor ultraviolete (UV). Dermatologii subliniază că oricine poate fi afectat de un cancer al pielii indiferent de vârstă, sex, culoarea pielii. Se estimează că un american din cinci va face un cancer al pielii în decursul vieții”.
Folosirea în mod regulat, zilnic a unei creme cu factor de protecție mare poate reduce cu aproximativ 40% riscul de a dezvolta un carcinom spinocelular (SCC) și cu 50% riscul de melanom”, subliniază Skin Cancer Foundation.
Melanomul debutează în momentul în care celulele numite malanocite încep să se dezvolte într-un mod necontrolat. Dacă melanomul este mai puțin frecvent comparativ cu cancerul pulmonar, el este mai periculos, deoarece are capacitatea de a se extinde rapid la alte organe dacă nu este detectat și tratat într-un stadiu precoce.
Și totuși doar 10% dintre europeni declară că folosesc în mod sistematic toate formele de protecție solară, inclusiv aplicarea de creme de protecție, purtarea de haine protectoare pe parcursul întregului an.
Din păcate, în prezent este foarte activă o mișcare care militează contra acestui tip de creme, susținând că ele conțin anumite substanțe chimice. Este o explicație a acestor cifre scăzute, susține dr. Fayne Frey, dermatolog în SUA. Totuși, ea a precizat pentru Euronews Next că toate cremele de protecție solară sunt aprobate de Food and Drugs Administration, inclusiv în Europa.