ONU: „Schimbarea climatică se manifestă. Este terifiantă. Şi este doar începutul”

Publicat: 27 iul. 2023, 21:35, de Andreea Caraua, în Internațional , ? cititori
ONU: „Schimbarea climatică se manifestă. Este terifiantă. Şi este doar începutul”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, atrage atenția asupra schimbărilor climatice, subliniind că este momentul dezastrului.

În ciuda situației îngrijorătoare, Guterres a menționat că „este încă posibil să limităm creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius şi să evităm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Dar numai prin acţiuni climatice dramatice şi imediate”.

Comentariile lui Guterres au venit în contextul în care oamenii de știință au confirmat că ultimele trei săptămâni au fost raportate cele mai ridicate temperaturi de la începutul înregistrărilor. În plus, iulie se anunță a fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și programul Copernicus al UE de observare a Pământului au raportat că temperaturile globale din această lună au depășit toate recordurile. Combustibilii fosili și gazele cu efect de seră emise în atmosferă au contribuit la fenomenele meteorologice extreme. În plus, creșterea constantă a temperaturilor medii globale, datorită poluării care capturează lumina solară și acționează ca o seră în jurul Pământului, agravează fenomenele meteorologice extreme, potrivit Digi24.ro.

Ce spun experții

Conform specialiștilor, valurile de căldură devin tot mai frecvente și mai periculoase în Europa, inclusiv în România. Oamenii de știință avertizează că viitorul planetei poate părea apocaliptic, în special în urma studiilor asupra caniculei care a lovit în această lună regiuni din Europa, Asia și SUA. Temperaturile extrem de ridicate pot depăși nivelul de suportabilitate pentru oameni și cauzează daune majore ecosistemelor și vieții pe Pământ.

Experții avertizează că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse rapid, viitoarele valuri de căldură vor fi și mai intense și se vor repeta la intervale de 2-5 ani, în loc de 10-15 ani, cum se întâmpla în trecut.

Criza climatică a fost provocată de poluare și arderea combustibililor fosili, iar schimbările climatice au contribuit semnificativ la apariția fenomenelor meteorologice extreme pe care le vedem în prezent și în ultimii ani.