Patriotism local. Un antreprenor român produce covrigei la moldoveni și chipsuri la bulgari
Costurile mari de producție, dar și problemele cu forța de muncă îi determină pe antreprenorii români să treacă peste granițe pentru a putea să-și desfășoare activitatea. Un om de afaceri gălățean a ajuns să producă covrigei la moldoveni și chipsuri din orez la bulgari, pe care mai apoi le vinde în România.
Cum la noi devine tot mai greu să produci ceva, antreprenorii români au început să se orienteze care încotro pentru a putea să reziste pe piață.
Constantin Dumitriu, fondatorul companiei Full Solutions All Inclusive, cu activitate în sectorul distribuției și producției de alimente, spune că deoarece nu găsește muncitori, a fost nevoit să apeleze până și la penitenciare să-l ajute cu mâna de lucru.
Soluția a venit, însă, de peste graniță, unde se pare că îl costă mult mai puțin să producă, iar investitorii sunt încurajați de stat. Peste puțină vreme, de exemplu, va începe producția de covrigei la Chișinău. Nu a trebuit să construiască o fabrică în întregime, ci a achiziționat o linie de producție pe care instalat-o la un producător local.
Mai trebuie precizat că la covrigei se folosește o rețetă proprie, iar undeva la 80% dintre ei sunt produși manual, de unde și necesarul mare de personal.
”La Galați se lucrează la capacitate maximă, iar, acum, vom da drumul la a doua linie de producție în Republica Moldova… Este trist că trebuie să te duci peste graniță și să produci acolo. Ies mai ieftin cu 25% cu tot cu transport, inclusiv cu adusul în țară. La Chișinău este deja o fabrică care are certificare IFS ((International Food Standard), am luat linie separată și producem acolo pentru România, deocamdată”, a declarat pentru Ziarul Puterea Constantin Dumitriu.
Nu este, însă, singurul produs realizat peste hotare. Chipsurile din orez brun expandat, de exemplu, sunt produse la o fabrică din Bulgaria.
”Acolo există linie, statul bulgar a fost inteligent și a ajutat companiile locale să investească în linii de producție și cu taxe mici. Este mai rentabil sa faci fabrică în altă țară, pentru că statul te ajută să plătești impozit și taxe locale”, a mai spus Dumitriu.
Full Solutions are mai multe unități de producție în industria alimentara la Galați, Buzău, Vâlcea și București. Compania, membră a Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din România (ACDBR), a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 7, 8 milioane de lei și un profit de 114.360 de lei.