Trei persoane reținute în cazul azilului din Mureș
DIICOT a reținut administratorul, președintele asociației și un angajat al azilului Căsuța lu’ Min, în cazul azilului de bătrâni din Mureș. Azilul era administrat de asociația „Re-Min”.
În 2020, cei trei au format un grup infracțional ce se ocupa cu trafic de persoane. Azilul ar fi fost doar un paravan pentru adevărata intenția a grupului. Aceștia urmăreau încasarea banilor de la DGASPC sau aparținători, în timp ce exploatau bătrânii și peroanele cu dizabilități care le erau lăsate în grijă, conform Agerpres.
Bani care ar fi trebuit folosiți pentru îngrijirea bătrânilor, ajungeau tot în buzunarele membrilor grupării.
„Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei”, transmite DIICOT.
Persoane cu dizabilități ascunse la subsol
Cazul a fost descoperit de membrii organizației Centrul de Resurse Juridice care s-a implicat și în dezvăluirea „azilelor groazei” din Voluntari
O echipa CRJ a efectuat o vizită neanunțată la Căsuța lu’ Min din localitatea Bărdești, după ce au fost transmise mai multe sesizări.
Pe lângă cei 23 de locatari cazați în camere, la subsolul căminului au fost identificate alte șapte persoane cu dizabilități. Dintre acestea, doar una putea să se deplaseze, în timp ce restul nu puteau să se miște și multe nu puteau nici să ceară ajutor. Cele patru persoane găsite inițial zăceau în condiții insalubre, iar alte trei persoane, aflate în stare gravă, au fost găsite închise într-o cameră mică, fără aerisire și fără lumină, conform unui comunicat CRJ.
Cele trei persoane vor fi duse la Tribunalul Mureș sâmbătă, unde se va propune arestul lor pentru 30 de zile.