Ministrul Agriculturii a dat de un legumicultor mulțumit. Alții aruncă roșiile cu tonele pe câmp
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a vizitat în acest weekend mai mulți fermieri, pe modelul fostului ministru al Agriculturii Petre Daea. Florin Barbu a reușit să dea de un producător de tomate care pare mulțumit, spre deosebire de mulți alții, care aruncă roșiile la gunoi cu tonele.
Ministerul Agriculturii a anunțat că. în cadrul vizitei efectuate în județul Bistrița-Năsăud, ministrul Florin Barbu, a fost, sâmbătă, la fermierul Cotuți Mircea, care deține Mocodia – Solarii Legume Mocod din comuna Nimigea. Florin Barbu a însoțit de fostul ministru Adrian Chesnoiu, în prezent, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.
Fermierul și-a început activitatea de legumicultor în urmă cu aproximativ 15 ani, împreună cu familia, iar în prezent deține solarii cu o suprafață totală de 2 ha, cultivate cu roșii – 50 ari, ardei Kapia – 50 ari, gogoșari – 50 ari, precum și alte legume – 50 ari. De asemenea, în câmp, Cotuți mai lucrează 4 ha cultivate cu varză, vinete, ceapă, morcov, păstârnac, pătrunjel și țelină.
“Producția este valorificată în piețele agroalimentare din județul Bistrița – Năsăud, dar și în cele trei magazine pe care fermierul le deține în municipiul Bistrița, orașul Sângeorz Băi și localitatea Mocod. De asemenea, procesează o mare parte din legume și fructe, obținând conserve, bulion, pastă de tomate, zacuscă, sucuri etc.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Un caz fericit se pare, spre deosebire de marea majoritate a producătorilor.
Legumicutorii, foc și pară
În rândul legumicultorilor, stare de nemulțumire este maximă, după ce prețul roșiilor a ajuns chiar și la 50 de bani pe kilogram și nici așa nu sunt cumpărători. Nici măcar Casa de Comerț Agroalimentar Unirea de care nu se mai aude nimic.
La Matca, de exemplu, fermierii au ajuns să arunce tomatele pe câmp cu tonele. La Olt, disperarea producătorilor e la fel de mare.
“Stau de trei zile la piața cu roșii și nu le vând, astăzi le duc la procesare cu 0, 75 bani.
Casa Unirea are la conducere o doamnă care nu iubește Oltul, de aceea nu putem livra marfa din zona noastră. În ciuda tuturor eforturilor noastre de a livra către Casa Unirea, nu putem livra”, posta în urmă cu câteva zile pe Facebook Ionuț Răducu un producător cunoscut.
Producătorii sunt supărați că toată lumea le-a cerut să producă, iar, acum, nimeni nu-i bagă în seamă.
„Scriem pe Grupul Casei de Comerț, nu ne răspunde nimeni, avem tone de legume. Casa de Comerț nu vrea să ne bage în seama .. Ne-au cerut să avem marfă, ne-am conformat, avem tone de legume, nici o Cooperativă nu este băgată în seamă de către Casa de Comerț Unirea … dacă nu lucrează cu Cooperativele și cu producătorii, să o desființeze … Casa Unirea este doar cu numele, că marfă nu cumpără de la noi !!!”, a mai spus Răducu.