Uleiul de măsline, noua monedă de schimb între Europa și Orientul Mijlociu
Pe fondul secetei care afectează Europa, mai ales țările mediteraneene, producția de măsline de anul acesta este în scădere drastică. Alternativa, importul din țările Orientului Mijlociu, a dus la o explozie a prețului măslinelor, dar mai ales a prețului uleiului de măsline vrac, atât de important în alimentație și medicină.
Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline, acoperind jumătate din producție la nivel mondial. În ultimii ani, însă, din cauza secetei, s-a redus drastic producția.
În sezonul 2022-2023, Spania a produs doar 620.000 de tone, în scădere față de cele 1,5 milioane de tone pe care le producea în mod normal. Așadar, cererea pentru uleiul de măsline este mare în Europa, iar, drept urmare, ochii europenilor se îndreaptă acum spre producția de ulei din țări precum Liban, Tunisia, Turcia. Acolo, prețul uleiului, determinat de cererea mare din piață, s-a majorat chiar și cu 100%. În piață, se spune că spaniolii au golit la propriu Libanul de ulei de măsline.
În Turcia, cererea de ulei de măsline în vrac este atât de mare, încât guvernul a introdus o taxă de 0,20 cenți pentru fiecare litru exportat în străinătate, susțin cei de la Middleeasteye, iar odată ajuns la destinație, el este amestecat cu alt ulei și vândut sub etichete italiene sau spaniole. Veniturile obținute din vânzarea uleiului de măsline în țările din afara Europei au crescut cu 37% în ultimul an și vor continua să se mărească și în perioada următoare.