Lista produselor care se vor ieftini de la 1 august. Cât de mari sunt amenzile
Începând cu 1 august, intră în vigoare plafonarea prețurilor la alimentele de bază, ceea ce ar trebui să ducă la ieftiniri în piață. Rămâne de văzut cum se vor conforma comercianții, care se plâng ddeja că fără norme metodologice nu știu să aplice legea.
Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita, începând de marţi, pentru o perioadă de 3 luni, conform ordonanţei de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază, act normativ aprobat de Guvern în data de 30 iunie 2023.
Lista alimentelor care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, include: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
Sancțiuni de până la 2 milioane de lei
Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, potrivit actului normativ. Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.
La fermieri, nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni „în niciun fel” la stabilirea preţurilor pe piaţă, declara recent ministrul Agriculturii Florin Barbu.
„Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a afirmat ministrul.
El susține că este vorba de o cotă de adaos comercial practicat de procesator de maxim 20%, faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte.
De asemenea, marja de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, raportat la preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, afirma ministrul. .
Comercianții pot să pună un adaos comercial la vânzarea cu amănuntul şi cash & carry de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte.
Citeste si