Achimaș Cadariu: „Cazul de la Spitalul Urziceni nu este unic, ci tipic pentru multe spitale din localitățile mici”
Cazul de la Spitalul Municipal Urziceni nu este singular, ci ”tipic” pentru multe spitale din localitățile mici, susține prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu.
Potrivit fostului ministru al Sănătății, prof. univ. dr. Achimaș Cadariu, multe spitale din orașele mici funcționează după modelul celui de la Urziceni, irosindu-se sume mari de bani.
Aceste spitale nu asigură servicii medicale de calitate, în schimb sunt finanațate de casele de asigurări de sănătate. În această situație, singura soluție a pacienților este să se adreseze pentru diagnostic corect și tratament centrelor universitare.
”Medicina se face cu medici iar dacă tu, ca primar, ai o clădire și îi spui spital, ca să te aplaude comunitatea locală în campania electorală, nu înseamnă că oamenii vor ieși de acolo sănătoși ca printr-o magie. Banul trebuie să urmeze pacientul. Așa cum am mai afirmat, dacă în spitalul dumitale lucrurile au mers prost, iar pacientul e tratat în alt spital, banii trebuie să fie decontați la spitalul care rezolvă cazul”, explică prof. univ. dr. Achimaș Cadariu, citat de Monitorulcj.ro
De asemenea, prof. univ. dr. Achimaș susține că aceste spitale mai mici ar trebui destinate ”triajului” pacienților, recuperării după tratament și paliației.
„Centrele mici ar trebui să facă un triaj, ca oamenii să fie direcționați către instituția de care real au nevoie.
Triaj acasă, tratament în marile centre, pe urmă acasă reabilitare, recuperare și în anumite cazuri paliație. Pacientul ar beneficia de un circuit îmbunătățit ,iar statul ar economisi foarte mulți bani și i-ar direcționa către unitățile performante”, consideră profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.