Tot ce trebuie să știi despre chirurgia bariatrică. Interviu cu dr. Ionuț Hutopilă
Chirurgia bariatrică a devenit din ce în ce mai populară în ultimele decenii, în special datorită epidemiei de obezitate care afectează o mare parte a populației globale.
Dr. Ionuț Hutopilă, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică, explică ce înseamnă această operație și cum poate deveni salvatoare pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus și suferă de diabet de tip 2, tensiune arterială, au apnee de somn sau probleme cardiace, suferințe cauzate de obezitate, dar și pentru cei care nu reușesc să piardă în greutate prin metode tradiționale, precum dietă sau exerciții fizice.
Când este recomandată chirurgia bariatrică?
Există anumite criterii obiective care stabilesc momentul în care un pacient poate să efectueze o intervenție chirurgicală bariatrică și metabolică. Un criteriu este indicele de masă corporală, iar altul are în vedere prezența bolilor generate de greutatea în exces, precum diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, apneea de somn etc. Astfel, pot beneficia de rezultatele unei intervenții de chirurgie bariatrică cei care au indicele de masă corporală (IMC) de cel puțin 35 (obezitate de gradul II), cu sau fără afecțiuni asociate, sau cei care au indicele de masă corporală între 30 și 35 (obezitate de grad I), cu boli asociate sau fără, și care nu reușesc să își controleze eficient greutatea prin alte metode. Indicele de masă corporală (IMC) arată greutatea ideală pe care o persoană trebuie să o aibă raportat la înălțimea ei. Calculul este simplu, se face prin împărțirea valorii greutății la înălțimea la pătrat.
La ce altceva vă raportați atunci când recomandați unui pacient intervenția de Gastric sleeve sau alt tip de intervenție?
Întotdeauna, alegerea unui tip de intervenție bariatrică nu ține doar de un singur aspect, cum ar fi greutatea persoanei, pentru că este insuficient. Înaintea deciziei este realizată o evaluare a stării de sănătate pentru confirmarea sau identificarea unor afecțiuni care pot influența alegerea unui anumit tip de intervenție. Pe lângă aceste date obiective, este obligatoriu să conturăm un profil al pacientului, iar acest lucru îl facem prin dialog. Astfel, ajungem să cunoaștem obiceiurile alimentare, să identificăm factorii care au condus la îngrășare sau la eșecul dietelor anterioare, să înțelegem nivelul de activitate fizică și fondul emoțional pe care s-a produs schimbarea.
Când avem toate aceste informații, putem să stabilim împreună cu pacientul cel mai potrivit tip de intervenție bariatrică pentru situația lui. Așadar, decizia este una complexă și este important ca pacientul care ajunge în Centrul de Excelență în Chirurgia Obezității să înțeleagă că nu ținem cont numai de greutate când acesta primește îndrumare chirurgicală.
Se cunoaște, deja, faptul că atunci când vorbim despre chirurgia bariatrică, intervenția nu elimină doar excesul ponderal. Care sunt celelalte avantaje?
Chirurgia bariatrică este văzută, de multe ori incorect, drept o chirurgie estetică, pentru că unul dintre rezultate ține de îmbunătățirea aspectului fizic, ceea ce este ușor de apreciat de cei din jur. Da, scăderea ponderală este unul dintre efectele importante ale acestei intervenții chirurgicale, iar pacientul va trece, de la aspectul specific unei persoane cu obezitate, la o persoană normoponderală. Important de subliniat este că intervențiile chirurgicale bariatrice au și efecte metabolice!
Acumularea de țesut adipos în corp, de-a lungul timpului, atrage după sine modificări ale reacțiilor metabolice și ale diferitelor sisteme de reglare. Astfel, obezitatea stă la baza apariției unor boli cu impact puternic asupra calitații și duratei vieții (diabetul zaharat tip II, hipertensiune arterială, apnee de somn, dislipidemie, boală de reflux gastroesofagian etc.). Mergând invers, adică slăbind și dispărând acest exces, firesc este ca lucrurile să revină către normal. Când aplicăm o intervenție de chirurgie bariatrică, rezultatele vor fi vizibile atât prin scăderea în greutate, cât și prin evoluția favorabilă spre normalizarea acestor afecțiuni generate de obezitate.
Ce presupune pregătirea pentru operație bariatrică?
Pregătirea pentru intervenția bariatrică se face în urma unor reguli bine stabilite, sunt protocoale care au fost elaborate și dezvoltate de-a lungul anilor, ca urmare a experienței dobândite prin tratarea unui număr mare de pacienți cu obezitate aflați în situații diferite de sănătate. Pacienții care vor să treacă printr-o intervenție bariatrică pot avea boli asociate cunoscute sau necunoscute până la momentul evaluării.
Acești pacienți au un risc crescut pentru dezvoltarea acestor afecțiuni, tocmai de aceea este nevoie de o evaluare preoperatorie corectă, realizată prin analize de sânge, investigații imagistice (Ecografie, CT, RMN), dar și evaluări din mai multe specialități, precum cardiologia, pneumologia, psihologia, anestezia, nutriția și bolilele metabolice.
Toate aceste evaluări ajută echipa medicală să obțină o imagine cât mai bună și mai reală a stării de sănătate a pacientului, iar acolo unde sunt identificate eventuale disfuncții preoperatorii acestea să fie corectate, pentru că scopul nostru este acela de a pregăti pacientul cât mai bine pentru intervenția chirurgicală și de a obține cele mai bune rezultate, cu un risc de complicații chirurgicale cât mai scăzut.
Sunt diferențe între pacienți în ceea ce privește procentul de femei versus bărbați pentru operația bariatrică?
Da, există o diferență. Sunt mai multe femei decât bărbați care beneficiază de rezultatele intervențiilor bariatrice. Această situație poate fi explicată din mai multe puncte de vedere. Una dintre explicații este legată de faptul că la nivel global obezitatea este întâlnită mai frecvent la persoanele de sex feminin (femeile au risc de 2 ori mai mare decât bărbații de a dezvolta obezitate).
Mai mult decât atât, se pare că același raport în defavoarea sexului feminin este întâlnit și pentru apariția diabetul zaharat de tip 2 asociat obezității. O altă explicație este dată de situația femeilor tinere care, din cauza efectelor obezității, dezvoltă ovare polichistice și prezintă tulburări hormonale care nu permit realizarea și menținerea unei sarcini mult dorite. Pe lângă aceste cauze, destul de prezență este și motivația de a avea un aspect plăcut, femeile fiind mult mai determinate decât bărbații în a atinge acest obiectiv.
Care este protocolul pe care pacienții trebuie să-l urmeze după o operație bariatrică?
Există câteva recomandări clare care sunt ușor de urmat de către pacienți. Le putem împărți în două mari categorii. În prima categorie există indicații cu privire la modul în care pacienții se vor hidrata și se vor alimenta după intervenția chirurgicală. Aceste indicații sunt în strictă legătură cu faptul că tubul digestiv se va vindeca timp de o lună după intervenția chirurgicală. În consecință, ținând cont de această caracteristică, este evident că pacienții trebuie să ajute vindecarea și să nu forțeze operația.
Astfel, este recomandat ca în primele 7 zile de la externare să consume doar lichide clare, neacidulate, în zilele 8-14 supe creme cu o consistență subțire, iar în zilele 15-30 să consume alimente fierte, coapte, pasate fin, de consistența terciului. Cea de-a doua categorie de recomandări se referă la tratamentul medicamentos și suplimentele nutriționale (multivitamine) pe care le vor administra acasă, pe o perioada limitată. Aici sunt incluse medicamente sub formă de comprimate, pulbere, siropuri, care urmăresc scăderea acidității gastrice (protecție gastrică), controlul durerii (antialgice uzuale – ibuprofen sau paracetamol), stimularea tubului digestiv, prevenirea apariției sludge-ului biliar (sedimentelor biliare).
Obligatoriu se va urma un tratament anticoagulant pentru o perioadă de 30 zile, având drept scop împiedicarea formării de cheaguri în vasele de sânge (obezitate este o stare care favorizează apariția cheagurilor).
Legat de regimul postoperator, mulți se tem că nu se vor mai putea bucura niciodată de anumite alimente. Este adevărat?
Depinde de la pacient la pacient. Trebuie să avem în vedere faptul că suntem unici și că avem o toleranță diferită pentru anumite alimente. Există atenționări de a nu fi folosite unele alimente care pot fi iritante pentru tubul digestiv, însă aceste alimente sunt iritante la modul general și pentru cei care nu au trecut printr-o intervenție bariatrică. Exemple cunoscute sunt: oțetul, usturoiul, ceapa, sucul de lămâie, afumăturile, alcoolul concentrat, ori băuturile carbogazoase.
Recomandările sunt de a evita aceste tipuri de alimente imediat postoperator și în primele luni, după care, odată cu trecerea timpului și vindecarea tubului digestiv, pacienții pot testa toleranța pentru unele dintre acestea, iar în funcție de cum reacționează, le pot introduce în alimentație sau le vor evita.
Ce ați sfătui un pacient care are kilograme în plus, dar nu este încă decis să se opereze sau nu știe exact ce să aleagă?
Cred că cel mai bun sfat pentru un pacient cu obezitate greu de controlat și indecis asupra tratamentului chirurgical este ca acesta să își ofere suficient timp pentru a descoperi împreună cu medicul de ce a ajuns în această situație și cum operația bariatrică îi poate îmbunătăți obiceiurile alimentare identificate ca fiind nesănătoase. Pacientul indecis nu trebuie să intre într-o cursă stresat, pentru că se tot întoarce asupra deciziei și pierde timp prețios.
Am observat că pacienții nehotărâți sunt mai linistiți și receptivi atunci când au lângă ei o persoană apropiată, de aceea le recomand ca la prima discuție să fie însoțiti de un prieten, de soț/soție, de părinți sau de o persoană care le poate oferi liniște și confort. Dacă în urma consultației pacientul simte nevoia de a-și consolida sau completa informațiile deja obținute, atunci poate stabili, de comun acord cu medicul, să aibă întâlniri suplimentare.