Dormi liniştit, Guvernul lucrează pentru tine!
Noile mãsuri guvernamentale care ţintesc majorarea veniturilor ce alimenteazã bugetul consolidat al statului sunt apã de ploaie şi nu vor face decât sã afecteze marea majoritate a populaţiei şi în special mediul de afaceri. Deja primul semnal negativ privind anunţata implementare a noilor mãsuri şi-a arãtat colţii: Bursa de Valori Bucureşti a închis pe roşu, dupã ce multe companii au înregistrat scãderi alarmante ale valorii acţiunilor. Acesta este de departe cel mai rapid și sigur semnal dat de mediul de afaceri, care va resimţi direcția greşitã în care se îndreaptă Guvernul.
Introduse fãrã o consultare cu mediul de afaceri, mãsurile (anti)economice prin care Guvernul intenţioneazã sã colecteze la bugetul de stat doar vreo 29 de miliarde de lei vor genera un adevãrat tsunami în economie, ţinând cont de faptul cã antreprenorii, inclusiv cei strãini, vor fi cei care vor deconta dezmățul bugetar făcut de cei care s-au perindat la Palatul Victoria începând cu 2020. Efectele mãsurilor, care au ca scop declarat stoparea debandadei bugetare, se vor resimţi şi în rândul populaţiei, atâta vreme cât acestea vor afecta traiul de zi cu zi al românului de rând. Prosteala cu ieftinirea unor produse de bazã, nu ţine în contextul în care „ieftinirea” la raft a pâinii noastre cea de toate zilele este de doar 20 de bani, în timp ce ţãranului nu i s-au acordat facilitãţi fiscale pentru ca produsele pe care le comercializeazã sã fie mai ieftine. Tot ceea ce ni se prezintã ca fiind mãsuri menite a redresa economia sunt doar gogoşi electorale pripite, fãrã un fundament economic serios.
Sã luãm un prim exemplu: reducerea cheltuielilor bugetare cu secretarii de stat. Din 200 de secretari de stat angajaţi pe bazã de voce în campanie şi talent la lipirea afişelor electorale, doar 40 îşi vor lua tãlpãşiţa din Guvern. Este o reducere insignifiantã a cheltuielilor la nivelul Guvernului! Însã cred cã nimeni nu îşi închipuie cã demnitarii care vor pãrãsi Palatul Victoria vor bate la porţile forţelor de muncã pentru a se angaja în privat. Nicio şansã! Ei vor rãmâne agãţaţi undeva în sistem, astfel cã, direct sau indirect, tot o cheltuialã bugetarã vor constitui.
Al doilea exemplu care aratã cã mãsurile ce ar trebui sã priveascã reducerea deficitului bugetar sunt pentru unii ciumã, iar pentru alţii mumã, îl reprezintã pensiile speciale ale magistraţilor. Deşi sunt o piatrã de moarã imoralã agãţatã de gâtul bugetului de stat, acestea vor fi acordate în continuare. Motivul: legea fãcutã doar de ochii lumii, însuşitã de Guvern şi adoptatã de Parlament pe repede înainte, a fost declaratã neconsituţionalã de CCR. Ca atare, peste 200.000 de pensionari „speciali” care nu au nicio obligație, ci doar drepturi cu ghiotura, vor fi susţinuţi în continuare prin majorarea taxelor şi a impozitelor impuse mediului de afaceri şi tuturor contribuabililor care alimenteazã cinstit visteria statului. Dacã Guvernul ar fi dorit într-adevãr sã reducã cheltuielile bugetare cu pensiile speciale ale judecãtorilor şi procurorilor ar fi putut face în felul urmãtor. Ar fi spus: domnilor şi doamnelor, ieşiţi la pensie la ce vârstã doriţi, dar la momentul la care faceţi acest pas vã oferim pensia cuvenitã conform contributivitãţii personale, urmând ca „speciala” sã o primiţi dupã împlinirea vârstei de 65 de ani. Însã cum sã procedeze Guvernul aşa de „necuviincios” cu cei care se joacã de-a justiţia când dulapurile de la Palatul Victoria şi din ministere sunt pline cu dosare penale?
Şi încã ceva despre ipocrizia Guvernului. Deşi ni se vorbeşte toatã ziua de solidaritate, nu am auzit pe nimeni din clasa politicã sã şopteascã mãcare o vorbuliţã despre eliminarea subvenţiilor publice oferite partidelor politice şi a pensiilor speciale deja dobândite de foşti parlamentari, despre reunţarea la anumite sume forfetare de cãtre parlamentarii în funcţie şi la la maşinile de serviciu, ori despre anularea decontãrii chiriilor şi a deplasãrilor „sãrmanilor” aduşi „cu arcanul” la Bucureşti în funcţii publice.
Ca atare, baletul acesta public al Guvernului nu va face decât sã genereze efecte negative pe termen lung asupra economiei româneşti, pentru cã atâta vreme cât cea mai mare povarã fiscalã va fi aruncatã asupra mediului de afaceri, la un moment dat multe dintre companii vor claca. Iar în lipsa angajatorilor, nu vor mai exista decât şomeri şi pensionari. Dacã vor mai exista şi aceştia, cãci deciziile Guvernului îi vor ucide şi pe ei într-un final.
P.S. – Referitor la noile mãsuri (anti)economice care se vor implementa, premierul Marcel Ciolacu ne asigura cã acestea vor contribui la reducerea cheltuielilor bugetare şi „nu vom intra nici în criză economică, nici în recesiune”. „România va avea, până la sfârşitul anului, o creştere economică”, ne-a „ameninţat” primul-ministru. Remarca domniei sale, copiatã de la Cîţu – care ne vorbea în pandemie despre cum a creştea economia în mandatul sãu, când aceasta de fapt se mocirlea – mi-a amintit de Fondul Naţional de Investiţii. Schema financiarã frauduloasã moşitã de Sorin Ovidiu Vântu, prezentatã drept cheia prosperitãţii financiare a fiecãrui român, era însoţitã de sloganul „Dormi liniştit, FNI lucreazã pentru tine!”. Atunci, 300.000 de români care au crezut în minuni au rãmas fãrã economiile de-o viaţã. Acum, deşi viitorul sunã sumbru şi vieţile a peste 19 milioane de români sunt jucate la ruleta ruseascã, premierul ne asigurã, fãrã a avea la bazã un fundament economic, cã totul va fi roz, transformând practic sloganul FNI în „Dormi liniştit, Guvernul lucreazã pentru tine!”. Şi dacã finalul nu va fi unul cu happy-end cine va rãspunde?