UE vrea să interzică sobele pe bază de lemn
Uniunea Europeană dorește să interzică utilizarea sobelor pe bază de lemne, acestea urmând să fie înlocuite de centrale pe bază de peleți sau biomasă, ceea ce nu se poate face de azi pe mâine.
Asociația Forestierilor susține că această tranziție nu poate avea loc fără finanțare din partea Uniunii Europene. Exemple de bune practici în acest sens există deja în țări precum Germania, Austria sau Franța, potrivit Gandul.
În România, aproximativ 3,5 milioane de gospodării folosesc lemne pentru încălzire, majoritatea utilizând sobe vechi, ineficiente și poluante. Având în vedere dezechilibrele din piața energiei și gazului metan, costurile ridicate, contextul internațional și direcția europeană către reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, este necesară o schimbare semnificativă în modul de încălzire a locuințelor din România.
Multe țări europene oferă deja subvenții pentru înlocuirea centralelor pe gaz sau păcură cu centrale ecologice care utilizează lemn, peleți sau biomasă. În Germania, de exemplu, proprietarii de apartamente primesc sprijin financiar din partea statului pentru instalarea de sisteme de încălzire ecologică, acoperind până la 30% din costuri. Austria și Franța oferă, de asemenea, subvenții semnificative pentru înlocuirea sistemelor vechi de încălzire cu cele noi și ecologice.
În Statele Unite, autoritățile au implementat un sistem de creditare și subvenționare pentru înlocuirea sobelor vechi cu unele mai eficiente, acoperind până la 80% din costuri. Norvegia are un program similar în desfășurare de peste 20 de ani.
Asociația Forestierilor subliniază că România are resurse și nevoie pentru o astfel de tranziție și se oferă să contribuie la dezvoltarea politicilor publice necesare.