”O criză fără precedent”, la serviciile de urgență din Franța!
Președintele Asociației medicilor de urgență din Franța consideră că spitalul traversează ”o criză absolut fără precedent”, transmite BFMTV.
Lipsă de personal, caniculă, flux mare de turiști… Sunt realitățile cu care se confruntă serviciile de urgență din Franța.
BFMTV dă mai multe exemple. Unul la CHU Maubeuge (Nord). Aici, legea care plafonează tariful gărzilor în spital a provocat plecarea unor medici interimari. În consecință, direcția spitalului a evocat posibilitatea de a închide urgențele în ultimele trei week-end-uri din luna august.
În prezent, medicii încearcă să se organizeze pentru a evita închiderea crescând numărul gărzilor. S-ar putea să fie medici care să facă între 60 și 70 de ore pe săptămână la urgențe pentru a evita închiderea”, explică Guillaume Rosey, infirmier și secretar general al CGT în această unitate medicală.
Este știut că închiderea urgențelor ar putea să pună în pericol pacienții suferinzi de patologii grave. Guillaume Rosey spune că un pacient care face un infarct miocardic pierde 30 de minute pentru a ajunge la alt spital, ceea ce reprezintă un risc vital major. Sunt mai multe patologii care necesită asistență medicală de urgență, subliniază acesta, care estimează că menținerea pe post a medicilor ar putea fi o soluție.
În zonele cu flux mare de turiști, serviciile de urgență au o problemă în plus prin creșterea adresabilității, chiar cu câte 110 pacienți în plus în fiecare zi. La urgențele pediatrice, sunt consultați zilnic între 20 și 40 de copii la acest spital.
Pentru a evita supraaglomerarea serviciilor de urgență, ministrul francez al Sănătății, Francois Braun, a cerut, încă de anul trecut, în luna iunie, să se apeleze la 15, număr de telefon transformat treptat într-un serviciu cu acces la consultații medicale, în loc de a merge direct la camera de gardă.
Dar această soluție nu este eficace, potrivit lui Patrick Pelloux, președintele asociației medicilor de urgență din Franța.
Acesta consideră că spitalul trece printr-o ”criză absolută fără precedent”, cu toate promisiunea făcută de președintele Macron în aprilie acest an, potrivit căruia, până la sfârșitul lui 2023, vor fi deblocate toate serviciile de urgență.