Ratele bancare pentru locuințe ale magistraților ar putea să fie decontate public

Publicat: 07 aug. 2023, 11:34, de Alice Gherman, în ESENȚIAL , ? cititori
Ratele bancare pentru locuințe ale magistraților ar putea să fie decontate public
Camera Deputaților

Parlamentarii s-au pus bine cu magistrații și au votat ca aceștia să-și poată achita casele cumpărate cu credit imobiliar cu banii de chirie pe care îi primesc de la stat. Inițiativa a trecut de Senat și acum se află la Camera Deputaților.

Liberalii au fost cei care au venit cu ideea ca magistrații să-și poată plăti ratele ipotecare cu banii de chirie. Inițiativa a fost deja adoptată în Senat, iar, la acest moment, se află la comisiile permanente ale Camerei Deputaților, potrivit defapt.ro.

De acest drept beneficiază deocamdată polițiștii, polițiștii de penitenciare și militarii, prin Legea nr. 288/2018.

Senatorul Ion Marcel Vela a fost printre primii liberali care au susținut ajutorarea magistraților. Fostul ministru de Interne a depus încă din anul 2019 o inițiativă legislativă pentru „completarea articolului 23 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției”.

Marcel Vela a cerut atunci ca „judecătorii, procurorii, personalul asimilat al acestora și magistrații asistenți care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie” să poată folosi banii respectivi pentru plata ratei sau a unei fracții din rată în cazul în care își cumpărau locuințe prin credit ipotecar, imobiliar sau prin contract de vânzare – cumpărare cu plata în rate.

Între timp, Vela și-a retras inițiativa, însă, un al liberal i-a preluat ideea.

În aprilie 2022, deputatul PNL de Iași, Iulian-Alexandru Muraru a readus în discuție proiectul legislativ prin care statul să plătească ratele la bancă ale procurorilor și judecătorilor în locul chiriei.

La acel moment, Muraru își susținea inițiativa spunând că măsura ar fideliza magistrații la nivel local și le-ar tempera tendința de a migra către orașele mari și Capitală.

”Politic vorbind, este un lucru care poate deschide calea de asemenea facilități create, spre exemplu, pentru profesori – care reprezintă categoria care a fost marginalizată și dezavantajată în ultimii ani”. Imediat, 20 de parlamentari liberali și unul de la UDMR l-au susținut.