Președintele SRR, Răzvan Dincă, a aruncat în aer sistemul de telecomunicații al României. EXCLUSIV
Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR), în frunte cu președintele-director general Răzvan Ioan Dincă, a pregătit recent o manevră incredibilă, în doi timpi, numai bună de CSAT și DNA, care deja a aruncat în aer sistemul de telecomunicații din România.
Reducerea de emisie pe unde scurte, primul pas spre închidere
Sub pretextul lipsei de fonduri, președintele-director general al SRR impus și garantat de PSD, Răzvan-Ioan Dincă, a decis, împreună cu membrii Consiliului de Administrație, să reducă pentru moment, centrele de emisie pe unde scurte deținute de către Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), după care urmează închiderea. Mai exact este vorba de cele trei stații de emisie pe unde scurte de la Țigănești, Săftica și Galbeni.
Totodată, conducerea SRR a hotărât să reducă emisiile pe unde lungi și medii pe timp de noapte la jumătate de putere. Însă, ceea ce este foarte, foarte grav, bordul SRR în frunte cu Răzvan Ioan Dincă a dispus oprirea emițătorului de la Țigănești, măsură care este fără precedent în istoria undelor scurte. De ce? Pentru că un emițător care nu funcționează, se deteriorează din cauza stresului termic, în special la tuburile de putere.
”Este vorba de teoria catozilor-scoaterea de sub tensiune a filamentelor generează stres termic în catozii thoriated tungsten și așa mai departe motoare, presetupe, pompe”, a precizat pentru PUTEREA un mare specialist cu ochii roată din zona radiocomunicațiilor.
„Toate statele sănătoase la cap dețin sisteme de telecomunicații pe unde scurte, mai ales pe astfel de situații de criză cum e războiul din Ucraina, iar, dintr-odată, decidem că nu mai sunt utile. Statul român a cheltuit sute de milioane de euro din 1990 și până azi ca să le țină funcționale și deodată să trezesc niște „genii” că nu mai sunt utile.
Pe unde scurte nu este nevoie de nicio altă infrastructură auxiliară (sateliți, internet, repetoare, cabluri) ci doar de ionosferă ca să poți atinge destinații precum America, Asia sau Australia cum este cazul stației de la Tigănești”, a subliniat specialistul în radiocomunicații.
CSAT, singura soluție pentru asigurarea siguranței transmisiilor pe unde scurte
Totodată, specialistul în radiocomunicații a menționat pentru PUTEREA și ce soluție trebuie luată urgent în cazul pus pe tapet de conducerea SRR.
„Trebuie ca CSAT împreună cu specialiști pe linie de telecomunicații și siguranță națională să analizeze și să ia o decizie înțeleaptă și corectă pentru interesele statului român. Cu toate riscurile de rigoare privind siguranța echipamentelor, trebuie să se găsească un regim redus de funcționare și să le preia SIE sau STS care să le facă un statut de securizare”.
Trebuie precizat că în urmă cu ceva timp, PUTEREA a senmalat o menevră asemănătoare de distrugere a sistemului de radiocomunicații pregătită de Alexandru-Hazem Kansou, omul impus de tandemul Pandele-Firea la conducerea Societății Naționale de Radiocomunicații SA.