Mai puține boli cardiovasculare cu ajutorul vaselor de sânge ”fabricate” în laborator
Cercetătorii australieni au reușit ”să fabrice” în laborator vase de sânge aproape comparabile cu cele naturale, performanță care ar putea contribui la reducerea numărului crizelor cardiace, accidentelor vasculare cerebrale și anevrismelor.
Este vorba despre cercetătorii de la Universitatea din Melbourne (Australia). Ei au pus la punct o metodă pentru a obține vase sanguine pornind de la celule și țesuturi umane.
Insuficiența vaselor de sânge reprezintă unul din principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, prima cauză de deces la nivel global, subliniază autorii acestui studiu.
Deși mai este mult de lucru, noile grefe vasculare puse la punct de cercetătorii australieni au proprietăți mecanice adecvate pentru a trata boli cardiovasculare.
Grefele sintetice sunt folosite frecvent pentru bypass, dar nu și pentru vasele de sânge cu diametru mic, ca artera coronară. În aceste cazuri, sângele se coagulează și obturează grefonul. Pentru a imita cât mai bine vasele sanguine naturale, cercetătorii au reușit prin tehnici avansate să obțină circulația sângelui, prevenind coagularea.
Deși vasele sanguine fabricate nu sunt încă apte pentru bypass, aceste rezultate reprezintă un progres semnificativ în domeniul ingineriei tisulare, notează autorii.
Echipa noastră a conceput un strat de polimer care se degradează în timp, ceea ce permite obținerea unui vas de sânge în întregime biologic. Așadar, noi trebuie să verificăm dacă acest strat se degradează într-un anumit ritm, în așa fel încât grefa să nu se rupă, precizează autorii acestei performanțe medicale.