România, campioană la împrumuturi viteză! 64% din finanțare a fost acoperită la jumătatea anului
Un document semnat de secretarul general al Ministerului Finanțelor, Lucian Heiuș, arată cât s-a împrumutat România în primele șase luni ale anului.
Statul român a împrumutat în primele șase luni ale anului echivalentul a circa 102 de miliarde de lei, respectiv 64% din necesarul total de finanțare din acest an, estimat la circa 160 de miliarde de lei – record absolut, potrivit calculelor Puterea, după informațiile prezentate de documentul semnat de Heiuș.
Nu o să procedăm a restul publicaților media care s-ar ca arse atunci când Ministerul Finanțelor anunță un nou împrumut. Abordarea corectă e aceea e că ministerul condus de Boloș (poate fi condus de oricine) și-a depășit la jumătatea anului planul de a atrage fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar și pentru refinanțarea datoriei publice. Necesarul de aproape 160 miliarde de lei a fost stabilit după ce Parlamentul României a votat nivelul deficitului bugetar prin lege.
”Potrivit legislației în vigoare privind datoria publică, Ministerul Finanțelor este autorizat să angajeze în numele și în contul statului obligații de natura datoriei publice guvernamentale, în principal, pentru finanțarea deficitului bugetar aprobat prin lege de către Parlamentul României, precum și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale scadente, în linie cu obiectivele stabilite prin Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pe termen mediu”, se spune în documentul amintit.
În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2023, finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice guvernamentale scadente s-a realizat prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piața internă și din surse externe.
Pe piața internă, totalul împrumuturilor contractate a fost de circa 71,1 miliarde echivalent lei, prin:
- licitații de titluri de stat (certificate de trezorerie și emisiuni de obligațiuni de tip benchmark) pe piața interbancară, în valoare de 63,8 miliarde de lei;
- titluri de stat pentru populație prin programele Tezaur și Fidelis, în valoare totală de 7,3 miliarde de lei.
Pe piața externă, împrumuturile contractate au fost în sumă de circa 6,3 miliarde echivalent euro, prin:
- emisiuni de euroobligațiuni și plasamente private, în valoare de 6,2 miliarde echivalent euro;
- trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale (Banca Europeană de Investiții, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare etc.), în valoare de circa 153,5 milioane de euro.
Unde apar îngrijorările
Problema care se pune este la ce costuri se împrumută România iar nivelul acestora într-adevăr ar trebui să ne îngrijoreze. Anul acesta, România s-a împrumutat în acest an și la costuri de aproape 9%, față de anii trecuți când am avut costuri de 5,3% în 2022, 2,6% în 2021, 4,1% în 2020, 4,8% în 2019, 4,3% în 2018 etc. O altă îngrijorare e că lună de lună datoria guvernamentală e în creștere, depășind pentru prima oară pragul psihologic de 50% din PIB.
Consultând execuția bugetară la 6 luni, observăm că cheltuielile cu dobânzile au fost de 14,8 miliarde de lei în acest an, față de 12,5 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, ceea ce înseamnă o creștere în termeni nominali cu 18,4%. Însă, atât în 2023, cât și în 2022, Cheltuielile cu dobânzile s-au situat la nivelul de 1% din PIB.