Adio tichete de vacanţă, sporuri cu nemiluita şi telefoane de lux pentru barosanii de la stat
Reforma administrativă propusă de Guvernul Ciolacu prevede dispariţia funcţiei de şef birou şi a birourilor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, însă personalul angajat în cadrul acestor structuri își va păstra drepturile salariale în vigoare. Prin aceste măsuri se urmăreşte ca numărul funcțiilor publice de conducere din cadrul fiecărei autorități sau instituții publice să fie de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate.
Cu ocazia acestei reorganizări se modifică Codul Administrativ, în sensul că pentru constituirea unui serviciu vor fi necesare minimum 10 posturi de execuție. Pentru o direcție – minimum 20 posturi de execuție, iar pentru o direcție generală minimum 40.
Dacă la nivelul unei structuri organizatorice se va decide ca un șef birou eliberat din funcţie să rămână în acea structurã, dar nu vor exista posturi vacante, se va putea organiza un concurs intern pentru o funcție publică de execuție. La nivel general, însă, numărul efectiv de posturi ocupate se va reduce cu minimum unu, urmând ca personalul cu funcție de execuție disponibilizat să beneficieze de toate drepturile salariale și de alte drepturi prevăzute de lege.
Tichete de vacanţă şi normă de hrană doar pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei
O altă propunere vizează acordarea tichetelor de vacanţă. De acestea vor mai beneficia doar bugetarii care realizează, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, venituri brute de natură salarială de până la 10.000 lei inclusiv/lună. În mod asemănător se va reglementa şi acordarea normei de hrană. Astfel, începând de anul viitor vor beneficia de indemnizaţii de hrană, la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, doar bugetarii ale căror venituri salariale brute lunare nu vor depăşi 10.000 lei.
Sporurile pentru condiții periculoase sau vătămătoare nu vor mai depăşi suma brută de 1.000 lei/lună
În ceea ce priveşte sporurile pentru condiții periculoase sau vătămătoare, acestea vor fie de maximum 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat.
Mai mult, valoarea sporurilor acordate conform legii, pentru personalul încadrat în sectorul bugetar, nu va putea depăși maximul salariului de bază stabilit conform legii.
Se taie şi mobilele de lux pentru şefi
În ceea ce priveşte cheltuielile cu telefonia mobilă, propunerea spune “Stop!” achiziţionării de telefoane de lux pentru angajaţii statului. Astfel, niciun telefon mobil achiziţionat de o entitate publică nu va mai putea depăși 500 lei/aparat, în vreme ce cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice se va limita la maximum 50 lei/lună/aparat.
Vom reveni, în curând, cu încă două episoade din Ordonanța „austerității” pe înțelesul tuturor.