Una zic, alta fac! Finanțele continuă cu acordarea de facilități fiscale
În timp ce premierul Marcel Ciolacu vorbește de restrângerea de facilități fiscale, ministrul Marcel Boloș dă ordine prin care anumite entități își vor primi înapoi TVA-ul plătit. Care e tot o facilitate fiscală.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pregătește un ordin de ministru pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVA aferente achizițiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitățile nonprofit, pentru care se aplică scutirea de taxă conform art. 294 din Codul fiscal. Aceasta este o facilitate fiscală pentru că TVA este o taxă de consum aplicată la majoritatea bunurilor și serviciilor.
Acest ordin vine într-o perioadă în care se tot vorbește de eliminarea sau diminuarea unor facilități fiscale pentru a strânge mai mulți bani la buget.
Prin Legea nr. 88/2023 pentru modificarea şi completarea Codul fiscal fost completat un articol în sensul introducerii, printre altele, a scutirii de TVA cu drept de deducere pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii efectuate către entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de ANAF, dacă acestea sunt destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reţeaua publică de stat, după caz.
Scutirea de TVA mai sus menționată se aplică prin restituirea TVA aferente achiziţiilor de bunuri sau servicii efectuate de entităţile nonprofit, potrivit unei proceduri stabilite prin ordin al ministrului finanţelor. În acest sens, printr-un proiect de ordin al ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, se propune, în principal reglementarea: – organului fiscal competent să efectueze restituirea; – cererii și a modelului acesteia în baza căruia se solicită restituirea, precum și documentele însoțitoare; – termenului de depunere a cererii de restituire, respectiv a termenului de 90 zile de la încheierea lunii calendaristice pentru care se solicită restituirea; – în situaţia în care entitățile nonprofit nu au depus în termenul recomandat de 90 zile cererea și/sau documentația aferentă, posibilitatea repunerii în termen a cererii de restituire, în cadrul termenului de prescripție a dreptului de a cere restituirea, reglementat de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, respectiv de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituirea taxei.