FBI anchetează un hacker din Cluj într-un dosar cu o fraudă de proporții

Publicat: 18 aug. 2023, 15:00, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
FBI anchetează un hacker din Cluj într-un dosar cu o fraudă de proporții

Un individ specializat în accesarea neautorizată a sistemelor informatice din Cluj este în prezent sub investigația agenților FBI. Curtea de Apel din Cluj a luat decizia de a permite extrădarea unui localnic, acuzat că ar fi comis infracțiuni de fraudă informatică folosind ransomware, către Statele Unite.

Un hacker din Cluj este acum sub lupa autorităților FBI. Instanța de apel din Cluj a dat undă verde extrădării unui clujean acuzat de săvârșirea unor acte de fraudă informatică prin intermediul ransomware-ului, către Statele Unite.

Conform informațiilor furnizate de Biroul Federal de Investigații, indivizii din Cluj ar fi fost implicați într-o conspirație legată de utilizarea frauduloasă a sistemelor informatice.

Persoana respectivă riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani. Aceasta a fost deja reținută preventiv în Cluj și a afirmat că nu are cunoștință despre dosarul întocmit de FBI.

Echipele de investigații au solicitat reținerea preventivă a presupusului hacker pe data de 12 iulie, pentru o perioadă de 30 de zile, cu scopul de a-l extrăda către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii.

Faptele dezvăluite în urma unei anchete efectuate de FBI arată că individul din Cluj a făcut parte dintr-un grup de persoane implicate într-o conspirație pentru comiterea unor atacuri cibernetice folosind varianta de ransomware cunoscută sub numele de NetWalker.

Între aproximativ august 2019 și ianuarie 2021, numeroase persoane din întreaga lume au devenit victime ale atacurilor de tip ransomware denumite „NetWalker”, conform declarațiilor anchetatorilor.

Hackerul presupus din Cluj este acuzat că a acționat ca un colaborator pentru grupul care dezvolta ransomware-ul NetWalker și că a fost implicat împreună cu un alt conspirator din aceeași grupare într-o serie de atacuri asupra unor ținte nevinovate.