Cărucioare din supermarket care ar putea detecta riscul de accident vascular cerebral

Publicat: 23 aug. 2023, 13:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cărucioare din supermarket care ar putea detecta riscul de accident vascular cerebral

Cărucioarele folosite în supermarket ar putea fi echipate cu o tehnologie de electrocardiogramă. Scopul: depistarea persoanelor cu risc de accident vascular cerebral.

Mânerele acestor cărucioare sunt dotate cu senzori capabili să identifice persoanele expuse riscului de accident vascular cerebral. Concret, aceste cărucioare  se comportă ca dispozitivul medical care face electrocardiograma, ce ar permite detectarea fibrilației atriale, una din cauzele majore de accident vascular cerebral.

Așa cum explică autorii acestui proiect, senzorii au capacitatea de a detecta bătăile inimii neregulate urmărind semnalele electrice ale inimii atunci când ajung la nivelul mâinilor. Și dacă sunt detectate semne îngrijorătoare,  apare o cruce roșie  pe mânerul căruciorului, care începe să ”clipească”. Dacă apare o cruce verde, aceasta indică faptul că nu sunt semne anormale.  

În cadrul unui test efectuat de Universitatea John Moores din Liverpool, 2.155 de adulți au folosit zece cărucioare de acest tip în patru supermarketuri. Participanții trebuiau să țină cărucioarele de mânere cel puțin 60 de secunde. Rezultatele, prezentate la recenta conferință a Societății europene de cardiologie de la Edimbourg, au arătat că 220 de cumpărători prezentau potențial risc de fibrilație atrială.

Cardiologii au mers mai departe și în final au stabilit că dintre aceștia 59 de participanți prezentau un risc mai important și aveau nevoie de monitorizare specială.  

Fibrilația atrială multiplică cu cinci riscul de accident vascular cerebral, deoarece sângele se acumulează în interiorul inimii, facilitând formarea de cheaguri care se pot deplasa spre creier. Un accident vascular cerebral din cinci ar fi legat de acest fenomen.