Inspecția Judiciară începe un control la toate dosarele din justiție care privesc deținerea de droguri

Publicat: 23 aug. 2023, 08:00, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Inspecția Judiciară începe un control la toate dosarele din justiție care privesc deținerea de droguri
Justiție CCR

Marți, Inspectorul-șef al Inspecției Judiciare a emis un ordin pentru inițierea unei verificări tematice cu privire la dosarele din domeniul justiției ce se concentrează asupra situațiilor în care sunt implicate substanțe interzise și infracțiuni comise sub influența acestora. Această măsură a fost comunicată oficial prin intermediul unei declarații emise de către instituție.

Inițierea acestei verificări survine ca urmare a apariției informației conform căreia Vlad Pascu, șoferul care, fiind sub influența drogurilor, a cauzat un accident în data de 2 Mai, soldat cu două victime, a fost supus investigațiilor din partea procurorilor în anul 2022, sub suspiciunea de deținere ilegală de droguri. Totuși, ulterior, ancheta a fost abandonată de către procurori din motivul că în caz era vorba o cantitate insignifiantă de substanță interzisă, anume 0,68 grame de cannabis.

”Urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținere) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat. În aceste condiții, consideră și judecătorul că eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal ar fi disproporționate prin raportare la gravitatea concretă a faptei, iar cheltuielile ce ar urma să fie avansate ar putea fi canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmări mai grave”, se arată în motivarea judecătorului de la Tribunalul București.