Producție bună la grâu, dar nerentabilă. Nici șase tone/ha nu sunt suficiente
În acest an, România are o producție bună de grâu, cu o medie de 5 tone la hectar, după cum anunță oficialii de la Agricultură, peste media de anul trecut. Din punct de vedere economic, însă, este total nerentabil pentru fermieri, care nici măcar costurile nu și le pot acoperi.
„Avem la grâu o medie de 5.000 kg pe hectar, ceea ce înseamnă o producţie un pic mai mare față de anul trecut. Este o realitate, toată lumea ştie că a fost un an agricol bun la grâu. Sunt producții bune la culturile de toamnă, mai mari ca în anul 2022″, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Fermierii susțin că, în linii mari, înființarea unui hectar de grâu cu respectarea tehnologiei s-a ridicat undeva la 5.500 lei, în condițiile în care numai inputurile au costat de câteva ori mai mult în toamnă. Între timp, prețul grâului s-a redus la jumătate, undeva la 60-70 de bani/kg la momentul recoltării. Spre comparație, grâul ucrainean avea un preț de 40 de bani/kg.
Producătorii afirmă că abia de la șase tone/ha în sus se poate vorbi de linia de plutire, ca să nu mai spunem că sunt și zone din țară unde nici nu s-a făcut producție, cum se întâmplă în Constanța, de exemplu, unde grâul a fost cosit. Din păcate, perspectivele nu sunt deloc bune nici la porumb și floarea soarelui în anumite regiuni, din cauza secetei, ceea ce ar putea să compromită actualul an agricol pentru mulți fermieri.
În 2022, România a avut o producţie de grâu de 8,68 milioane de tone, în scădere cu aproape 18% faţă de cele 10,43 milioane de tone obţinute în 2021, fiind raportată o medie de 4.004 kg/ha.
Citeste si Sistemul care va face ordine în Portul Constanța: este în probe două săptămâni