Colapsul unui institut celebru – ICEMENERG! Cercetătorii pleacă, se pierd bani și acreditări
Zilele bune ale Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Energie (INCDE-ICEMENERG) s-au dus. Singura scăpare este o asociere, prin absorbție, cu alt institut.
INCDE ICEMENERG şi-a asumat rolul de a contribui la dezvoltarea sectorului energetic naţional, sector care se confruntă în prezent cu provocări majore. Pentru aceasta, INCDE ICEMENERG desfăşoară atât activităţi de CDI, cât şi activităţi de inginerie tehnologică, ce contribuie direct la rezolvarea problemelor acestui sector, așa cum se poate citi pe site-ul insitutului, aflat acum în proprietatea Transelectrica.
Dar aceste vorbe, mari cândva, nu mai contează azi, pentru că ICEMENERG produce pierderi, a pierdut acreditarea de institut național de cercetare-dezvoltare, iar comenzile sunt din ce în ce mai puține.
Potrivit raportului de activitate pe 2022, din analiza situaţiei economice a institutului se constată că, deşi au fost depuse eforturi susţinute pentru contractarea de lucrări (în anul 2022 au fost semnate şi realizate 105 contracte), valoarea redusă a acestora nu a permis realizarea de profit. Fondurile alocate de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin Programul Nucleu, au fost total insuficiente pentru susţinerea activităţii de cercetare din institut (fiind unul dintre cele mai mici procente de alocări destinate institutelor
naţionale de către minister, de cca. 17% din bugetul de cheltuieli aprobat).
Ca o concluzie tristă, se arată în document, anul 2022 se remarcă prin lipsa proiectelor de modernizare, lipsa fondurilor de cercetare-dezvoltare, lipsa alocării fondurilor de investiţii în bugetele marilor companii sau a ministerelor din domeniu, cu implicaţii directe asupra funcționării institutelor, în general, şi al nostru, în particular. Mai mult, s-a semnalat
reducerea practic totală a investițiilor în energie şi intrarea în insolvenţă a companiilor existente (ex: ELCEN, Complexul Energetic Hunedoara, etc). ”În aceste condiţii nu am putut să înregistrăm profit, salariile au rămas modeste, iar tinerii pe care i-am angajat au venit şi, ulterior, au plecat”, au menționat șefii INCEMENERG.
Din punct de vedere economic, în anul 2022, INCDE ICEMENERG a derulat un număr de 105 proiecte/studii/lucrări, în valoare totală de 2.631 mii lei, o valoare comparabilă cu cea din anul 2022, din care un număr de 12 proiecte/contracte de cercetare-dezvoltare în valoare de 1.157 mii lei. Valoarea Programului nucleu al INCDE ICEMENERG în anul 2022 a fost de 693 mii lei.
În 2022, pierderile au fost de 480.000 de lei, față de 856.000 de lei în 2021. Numărul de angajați a ajuns la 42, comparativ cu 50-60 în anii anteriori.
ICEMENERG, rămas fără acreditare de institut național de cercetare-dezvoltare
În data de 08.04.2014, INCDE ICEMENERG a fost înregistrat la Registrul
Comerțului ca institut naţional de cercetare-dezvoltare. În 2016, INCDE ICEMENERG este certificat ca institut naţional în conformitate cu decizia nr. 9008/07.01.2016 de Certificare şi Evaluare a unităţilor de Cercetare Dezvoltare (C&D). În 2018, INCDE ICEMENERG este recertificat ca institut naţional de cercetare dezvoltare prin ordinul nr. 1017/14.12.2018 privind acordarea recertificării unor institute naţionale de cercetare-dezvoltare.
Însă, la evaluarea din noiembrie 2022, nu au fost obţinute decât 68 de puncte din cele
70 de puncte necesare pentru îndeplinirea criteriului de performanţă instituţională
şi acordarea reacreditării ca institut naţional de cercetare dezvoltare. Ca urmare, singura soluţie viabilă de continuare a activitătilor institutului, ar fi realizarea într-un
timp cât mai scurt a unei fuziuni prin absorbție cu un alt institut de profil, susțin șefii ICEMENERG.
ICEMENERG, dependent de investițiile din energie
Activitatea de cercetare-dezvoltare, inovare, modernizare în domeniul energetic este legată atât de existenţa investiţiilor în domeniul energetic, cât şi de alocarea unor fonduri de cercetare, de la bugerul de stat, fonduri care să permită dezvoltarea şi implementarea în domeniul energetic a unor soluţii tehnologice moderne și care să asigure o dezvoltare tehnologică a ţării. Toate aceste soluţii nu pot fi găsite decât prin activități laborioase de cercetare-dezvoltare şi inovare.
Pentru diminuarea cheltuielilor în această perioadă s-a menţinut comasarea unor activităţi, de ex. Compartimentul Management Integrat de Calitate are un salariat cu durată de lucru de 3 luni pe an, Comp. Audit la fel etc., ingineri/cercetătorii realizează şi partea economică, administrativă a proiectelor de cercetare sau lucrărilor de inginerie. Cheltuielile cu deplasările în ţară sau străinătate s-au efectuat numai pe bază de contracte şi nu pe regia institutului. De asemenea nu au fost prevăzute cheltuieli privind comisioane şi onorarii, cheltuieli de protocol, cheltuieli de reclamă şi publicitate, cheltuieli de sponsorizare etc.
În anul 2022, institutul a reușit să asigure plata la termen a furnizorilor şi a salariilor.
Ca urmare a lipsei de proiecte de cercetare şi a numărului redus de cercetători din institut numărul de articole ISI s-a diminuat semnificativ. Acest fapt a dus și la dispariția colaborări cu învățămantul superior, totuşi în 2022 s-au publicate 9 articole în reviste de specialitate, s-a participat la 21 de manifestării ştiinţifice (4 conferinţe, 14 webinarii şi 3 mese rotunde).
În 2022 nu fost organizate concursuri de cercetător ştiinţific, din cauza lipsei de personal care să poată fi promovat profesional.
Veniturile obţinute prin Programul Nucleu au reprezentat 15 % din totalul veniturilor necesare pentru anul 2022 conform BVC, restul veniturilor au fost obţinute din lucrări apărute pe SICAP (platformă publică de achiziții publice). Aceste lucrări apărute pe SICAP au de cele mai multe ori o valoare mult subevaluată iar plata este efectuată de către beneficiar la 30-60 de zile după avizarea lucrării.
Deşi în ultima perioadă s-a vorbit de importanţa surselor regenerabile de energie (SRE) şi a unor noi combustibili (hidrogenul), în anul 2022 nu au existat proiecte de cercetare/inginerie în acest domeniu, mai mult proiectele apărute în domeniul SRE au fost proiecte ”la cheie“ în care executantul realizează tot proiectul, partea de studii de fezabilitate, de proiectare, de execuţie şi de implementare a proiectului, aceste proiecte/lucrări fiind câștigate şi executate de obicei de consorţii internaţionale.
Cum trebuie să arate viitorul
Prioritatea majoră a institutului pentru continuarea existenţei sale este realizarea unei fuziuni prin absorbţie cu un institut cu profil asemănător într-o perioadă cât mai scurtă de timp. Acestă fuziune ar permite păstrarea bazei ştiințifice, păstrarea arhivei de lucrări şi proiecte, menţinerea domeniului de activitate al institutului dar şi păstrarea ultimilor specialiști ai institutului. Situaţia actuală caracterizată prin restrângerea domeniului de activitate datorită intrării în insolvență sau chiar în faliment a numeroase firme, din domeniul energetic, beneficiare ale serviciilor de cercetare/inginerie realizare de institut, reducerea fondurilor de cercetare, concomitent cu creşterea costurilor cu utilităţile, cu
materiile prime, cu combustibilul etc., nu va mai permite existenţa institutului şi este posibil ca, în cel mai scurt timp cu toate economiile realizate, institutul să intre în imposibilitate de plată.