Cât va mai fi dolarul la putere? Cele 5 state care vor monedă comună ca să detroneze moneda SUA
Hegemonia dolarului SUA este pe cale să fie combătută de statele BRICS, ce vor să-și facă propria monedă comună de schimb.
Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și-au propus să nu mai depindă de dolarul american. Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a cerut săptămâna trecută națiunilor BRICS, în cadrul celui de-al 15-lea summit BRICS, care a avut loc la Johannesburg, să creeze o monedă comună pentru comerț și investiții între ele, ca mijloc de reducere a vulnerabilității țărilor la fluctuațiile cursului de schimb al dolarului.
A susținut, de asemenea, o monedă comună în blocul Mercosur al țărilor din America de Sud. O monedă BRICS „sporește opțiunile noastre de plată și reduce vulnerabilitățile noastre”, a declarat acesta la ședința plenară de deschidere a summitului, conform Reuters.
Oficiali și economiști au subliniat dificultățile implicate într-un astfel de proiect, dată fiind disparitatea economică, politică și geografică dintre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Întrebarea pe care și-o pun economiștii este care vor fi repercusiunile unei posibile adopții a unei monede unice în grupul de state în contextul intereselor geopolitice pe care membrele BRICS le exercită în Orientul Mijlociu pe piața petrolieră, în prezent dominată de dolarul american. Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă explică faptul că nu ne aflăm în fața primei tentative de detronare a dolarului american, prezent în aproape 90% din tranzacțiile forex globale, dar că acest scenariu ar aduce cu sine o restructurare a modului de alcătuire al prețului țițeiului la nivel intern și extern.